De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, treedt af als de Grieken in het referendum van zondag voor de voorstellen van de EU stemmen.

De minister zou in dat geval maandag aftreden. 

Een mogelijk aftreden van premier Alexis Tsipras is volgens Varoufakis niet aan de orde, omdat de twee dat in een onderling gesprek niet hebben besproken. Varoufakis en Tsipras verwachten, zo benadrukt Varoufakis in een interview met Bloomberg, dat het Griekse volk tegen de voorwaarden van de schuldeisers te stemmen. "Wij gaan ervan uit dat we winnen", aldus de Griekse premier.

Zijn aftreden bij een overwinning van het ja-kamp hoeft echter niet het einde te beteken van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden. Die zal zich "eventueel met andere mensen" achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis.

Onderhandelen

De minister verwacht dat de Grieken na het referendum weer met de eurolanden kunnen onderhandelen, om zo alsnog tot een nieuwe overeenkomst voor financiële steun te komen. Zo'n akkoord kan er volgens Varoufakis alleen komen als de eurolanden stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland te verlagen. 

Varoufakis benadrukte dat de eisen die de Europese Commissie, het IMF en de ECB stellen de problemen van Griekenland alleen maar verlengen. "Daar teken ik niet voor", stelde hij.

In het interview met Bloomberg stelt Varoufakis liever zijn rechterarm af te snijden dan een reddingspakket te ondertekenen zonder het herstructureren van de Griekse schulden. 

Video: Varoufakis treedt af als Grieken 'ja' stemmen 

Referendum

De Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, minus Varoufakis, besloten woensdag niet meer met Griekenland te onderhandelen vóór het referendum van zondag. 

Tsipras stelde woensdag vast te houden aan het voornemen een referendum te houden over de noodsteun voor zijn land.

Hij adviseerde zijn bevolking in een toespraak op de Griekse televisie daarbij onveranderd om zondag 'nee' te stemmen, tegen de voorwaarden die de schuldeisers van Griekenland eerder stelden in ruil voor hulp.

Kritiek

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, haalde dinsdag nog uit naar de Griekse premier. De situatie in Griekenland is volgens Schäuble ernstig verslechterd sinds Tsipras aan de macht is. 

"Deze regering heeft nog niets gedaan sinds haar aanstellen. Ze is alleen maar teruggekomen op eerdere afspraken", aldus de Duitse minister.

De financiële markten reageren vooralsnog amper op de uitspraken van de minister van Financiën. 

Dossier Griekenland