De eurolanden staken voorlopig de onderhandelingen met Griekenland. De uitslag van het voor zondag aangekondigde referendum wordt eerst afgewacht.

Dat spraken de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) woensdagavond af tijdens hun kortdurende telefonische vergadering.

''De eurogroep is eensgezind in de beslissing om te wachten op de uitkomst van het Grieks referendum voordat er verder gepraat wordt'', twitterde de Slowaakse minister Peter Kazimir na afloop. ''Laten we het paard niet achter de wagen spannen'', vervolgde hij op het sociale medium.

Video: Grieks referendum zet onderhandelingen stil

Voorstellen

De Griekse regering houdt zondag een referendum over de voorstellen voor de redding van Griekenland van de geldschieters én gaf de Griekse bevolking al een nadrukkelijk negatief stemadvies mee. De Griekse premier Alexis Tsipras denkt met een nee-stem een betere deal te kunnen sluiten met de geldschieters.

Athene heeft namelijk zijn geldschieters om een nieuw, derde steunpakket gevraagd van zeker 29 miljard euro, met daarin herstructureringsmaatregelen voor de enorme schuldenberg.

Maar de uitkomst en de gevolgen van het referendum, dat in de ogen van EU-politici gaat over de vraag of Griekenland de euro wil houden of niet, zijn nu niet te overzien en dus hebben onderhandelingen nu nog geen zin.

Steun

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken woensdag ongewijzigd gelaten. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB handhaafde daarmee het besluit van zondag, toen het steunniveau ook niet werd opgeschroefd. Vervolgens besloten de Griekse financiële autoriteiten om de Griekse banken in ieder geval tot en met volgende week maandag gesloten te houden.

Geen onderhandelingen

Bronnen stellen dat niet alleen de eurolanden geen gesprekken meer zullen voeren met de Grieken, maar dat ook de andere betrokken instellingen, zoals de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds niet zullen onderhandelen totdat de uitkomst bekend is. Er is nog geen nieuwe afspraak gemaakt voor een vervolgvergadering.

Ook Europees president Donald Tusk vindt dat Europa nu de resultaten van het Griekse referendum moet afwachten. ''Europa wil Griekenland helpen. Maar we kunnen iemand niet helpen tegen zijn eigen wil'', liet hij via Twitter weten.