De Griekse premier Alexis Tsipras houdt vast aan het voornemen een referendum te houden over de noodsteun voor zijn land.

Volg het laatste nieuws via het liveblog

Hij adviseert zijn bevolking daarbij onveranderd om zondag nee te stemmen: tegen de voorwaarden die de schuldeisers van Griekenland eerder stelden in ruil voor hulp.

Dat zei Tsipras woensdag in een toespraak op de Griekse televisie. Het besluit van de premier afgelopen vrijdagavond om een referendum uit te roepen maakte een einde aan de onderhandelingen tussen de Grieken en de andere eurolanden over verdere steun. Het steunprogramma voor de Grieken verliep daardoor dinsdag.

De Griekse regering deed dinsdag een vergeefse poging om alsnog een verlenging van de noodsteun te krijgen. Mede door het referendum en het negatieve stemadvies dat Tsipras daarbij geeft, had dat voorstel echter geen kans van slagen. De uitkomst van de volksraadpleging en de gevolgen zijn nu niet te overzien en dus hebben onderhandelingen nog geen zin, klonk het in Brussel.

Oplossing

Tsipras beloofde zijn bevolking woensdag dat er na het referendum snel een oplossing zal worden gevonden voor de financiële problemen van zijn land. Een nee-stem is volgens hem een belangrijke stap op weg naar een betere deal en zal niet leiden tot een scheuring met de rest van Europa, stelde hij.

''Maandag, na het referendum, zit de Griekse regering weer aan de onderhandelingstafel met betere voorwaarden voor het Griekse volk'', vatte Tsipras tegelijk met zijn speech zijn verwachtingen samen via Twitter.

''Een oordeel van het volk is veel sterker dan de wil van een regering.'' De premier bestempelde verder de mensen die zeggen dat hij een verborgen agenda heeft en Griekenland uit de EU wil leiden als ''leugenaars''.

Kritiek

De Duitse minister van Financiën Minister Wolfgang Schäuble heeft woensdag stevige kritiek geuit op de Griekse regering van Tsipras. 

Volgens de bewindspersoon is de situatie in Griekenland ernstig verslechterd sinds Tsipras aan de macht is gekomen.

''Deze regering heeft nog niets gedaan sinds haar aanstelling. Ze is alleen maar teruggekomen op eerdere afspraken.", zei Schäuble in het Duitse parlement.

Gesprek

Hij liet ook weten niet met de Grieken in gesprek te willen gaan voor er duidelijkheid is over het mogelijke referendum van zondag. ''We weten niet of er een referendum komt. Je kan niet van ons verwachten dat we in deze situatie met de Grieken gaan praten."

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet al weten het referendum af te wachten. Zij sluit een akkoord en onderhandelingen voor die tijd dan ook uit.