Door beperkingen van het kapitaalverkeer en het feit dat banken dicht blijven, dreigt er spoedig een tekort aan elementaire benodigdheden in Griekse ziekenhuizen.

Het gaat daarbij om bijvoorbeeld handschoenen, spuiten en verband. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini dinsdag.

Een belangrijk probleem is dat farmaceutische bedrijven steeds vaker weigeren om spullen op krediet te verkopen. Zelfs grote ziekenhuizen in Athene krijgen nul op het rekest en moeten nu op zoek naar nieuwe leveranciers.

"Welke benodigdheden we ook hebben, alles gaat naar de ziekenhuizen", zegt het hoofd van de koepel van farmaceutische leveranciers, Pavlos Arnaoutis tegen Kathimerini.

''Normaal hebben we een voorraad voor twee of drie maanden. Nu weten we niet of we er een maand mee vooruit kunnen."

Ook apotheken beginnen problemen te krijgen met de leverantie van producten. Maar de impact zal de komende tien dagen nog niet voelbaar zijn.

Lening IMF

Griekenland heeft niet voldaan aan de deadline voor het terugbetalen van een lening van zo'n 1,5 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die woensdag om 6.00 uur (Nederlandse tijd) afliep. 

Ook een verlenging van het om middernacht afgelopen steunprogramma is niet gelukt. Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden nog met elkaar over een nieuw voorstel van Griekenland. Dit voorstel werd afgewezen.

Humanitaire steun

Premier Mark Rutte heeft al toegezegd dat Nederland indien nodig humanitair zal bijspringen als de Grieken door de aanhoudende problemen in acute nood komen. "Dit is een drama voor de Griekse bevolking, dat realiseer ik me. We moeten altijd bereid zijn humanitair bij te springen", aldus Rutte tijdens een debat in de Kamer.