Het steunprogramma voor Griekenland is om middernacht afgelopen. Minister en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem was daar bij het ingaan van de Tweede Kamer voor een debat dinsdagavond al helder over.

Hij had kort telefonisch overleg met de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) dinsdagavond over het jongste verzoek van de Grieken.

Volgens Dijsselbloem was het praktisch niet meer mogelijk om met een verlenging van het programma in te stemmen. Ook zijn de politieke omstandigheden in Griekenland niet veranderd, zei hij.

Hij wees op het aangekondigde referendum over de redding van Griekenland én het negatieve stemadvies van de Griekse regering. ''In die omstandigheden is het gek om het programma te verlengen. Dus loopt het vannacht af.''

Het telefonisch overleg dat morgen met de Eurogroep moet plaatsvinden, zal gaan over een tweede brief. "Die hebben we nog niet kunnen bestuderen, dat zullen we dan vannacht ergens doen. Daar praten we dan morgen over verder. Maar dan zitten we al in een nieuwe situatie. Het oude programma loopt vanavond af."

Video: Dijsselbloem over afwijzen nieuw steunprogramma

Ander verzoek

Minister Dijsselbloem legt uit dat het tweede deel van het Griekse verzoek een aanvraag voor een nieuw programma betrof.

"Dat verzoek zullen gewoon netjes gaan bekijken, zoals het hoort. Want Griekenland is lid van de eurozone, lid van het ESM (het noodfonds, red.) en kan dus zo’n verzoek doen. Dat gaan we verder bespreken", aldus de minister van Financiën.