De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen.

Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) telefonisch met elkaar over het voorstel van Griekenland.

Ook een verlenging van het om middernacht afgelopen programma, is niet meer mogelijk, lieten meerdere ministers na afloop van het gesprek via Twitter weten.

Voor een verlenging was de goedkeuring nodig van een aantal parlementen, waaronder het Duitse en Nederlandse. Dat was op deze korte termijn niet meer te regelen.

''Het programma is over om middernacht", twitterde de Slowaakse minister Peter Kazmir. 

IMF

Het IMF heeft na 0.00 uur bevestigd dat de Grieken niet aan de aflossingsplicht hebben voldaan. Het IMF bevestigde ook dat Griekenland om uitstel van betaling heeft gevraagd. Dat verzoek zal worden bekeken.

Om 06.00 uur Nederlandse tijd liep de deadline voor het terugbetalen van een lening van zo'n 1,5 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. 

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, bevestigde dinsdag nog dat de Grieken de lening niet gaan terugbetalen waardoor het land ingebreke blijft. 

Niet veranderd

Minister Dijsselbloem stelde na het gesprek met de Eurogroep dat ook de politieke situatie in het land niet is veranderd.

"Alle voorstellen zijn afgewezen. De Griekse regering heeft een referendum uitgeschreven en adviseert het volk om tegen te stemmen. In die omstandigheden is het gek om het programma te verlengen. Dat kan niet meer en dat zal ook niet meer gebeuren. Het programma loopt vannacht af."

Nieuwe vergadering

Tijdens het overleg kwam de Griekse minister Yanis Varoufakis met de mededeling dat er nieuwe Griekse voorstellen zijn, maar die brief was niet op tijd om te bespreken dinsdagavond. Daarom is er een nieuwe telefonische eurogroepvergadering ingepland voor woensdagochtend. 

Video: Dijsselbloem over afwijzen nieuw steunprogramma

Derde pakket

De Griekse premier Alexis Tsipras presenteerde enkele uren voordat de deadline (middernacht) van het steunprogramma, een plan voor een nieuw programma. Dat plan moet onder meer de Grieken twee jaar lang, via het noodfonds ESM, van financiering voorzien. Onderdeel van het plan was ook een herstructurering van de enorme schuldenberg van de Grieken.

De kans dat de ministers ook zouden instemmen was klein. De geldschieters hebben altijd gezegd niet te willen praten over een derde of nieuw pakket maatregelen in ruil voor steun als het lopende programma niet is afgerond.

Toch zal de Eurogroep zich nog wel buigen over een nieuw derde steunpakket, zei Dijsselbloem. "Dat verzoek zullen we gewoon netjes gaan bekijken, zoals het hoort. Want Griekenland is lid van de eurozone, lid van het ESM, en kan dus zo’n verzoek doen. Dat gaan we verder bespreken."

Referendum

Volgens verschillende bronnen zou het de gebroken relatie herstellen als de Griekse regering in het nieuwe schrijven het aangekondigde referendum van 5 juli zou afblazen. 

Het referendum over het reddingsplan voor het land dat de Griekse regering mét een negatief stemadvies aankondigde, is de geldschieters in het verkeerde keelgat geschoten. "Het vertrouwen is gebroken", klinkt het in Brussel.

Volg de actuele berichtgeving op het liveblog