Enkele uren voordat de deadline van het huidige steunprogramma afloopt, heeft de Griekse regering een plan gepresenteerd voor een nieuw steunprogramma.

Dit nieuwe programma, het derde inmiddels, moet de Grieken twee jaar lang van financiering voorzien. Dit blijkt dinsdag uit een verklaring van de Griekse premier Alexis Tsipras. 

Dinsdagavond houdt de Eurogroep een extra vergadering om de voorstellen van Tsipras te bespreken. 

Als onderdeel van het steunprogramma willen de Grieken financiering van het permanente Europese noodfonds ESM. Dit geld zou alleen worden gebruikt om bestaande leningen van de Griekse staat te herfinancieren. In totaal wil Griekenland 29,1 miljard euro voor de komende twee jaar. 

'Duurzaam' niveau

Ook stelt Tsipras voor dat de schulden van Griekenland vanuit het EFSF, het tijdelijke noodfonds, worden geherstructureerd. Dit betekent dat de schuld simpelweg deels wordt geschrapt, waardoor de schuldenlast van Griekenland moet dalen naar een "duurzaam" niveau. 

Anonieme bronnen melden tegenover Reuters dat er "geen sprake van" is dat eurolanden dinsdag nog geld beschikbaar stellen zodat Griekenland kan voldoen aan een betaling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die om middernacht binnen moet zijn. 

Deadline

Tegen middernacht loopt de deadline van het huidige Europese steunprogramma af. Een paar uur later, om 06.00 uur Nederlandse tijd, loopt de deadline voor het terugbetalen van een lening van zo'n 1,5 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. 

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, bevestigde dinsdag nog dat de Grieken de lening niet gaan terugbetalen waardoor het land ingebreke blijft. 

'Levensvatbaar akkoord'

In het dinsdag gepresenteerde voorstel zegt de Griekse overheid zich verder te blijven inzetten voor een "levensvatbaar akkoord" tussen Griekenland en de schuldeisers van het land. Naar verluidt is Tsipras ook naar Brussel onderweg voor onderhandelingen. 

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schrapte dinsdag al een interview bij RTL Z om 'acute verplichtingen', zonder op details in te gaan. 

Video: Grieken vragen om nieuw steunpakket

Referendum 

Bronnen stellen dat de kans klein is dat de eurolanden gaan instemmen met de plannen. Een verlenging moet ook door een aantal parlementen worden goedgekeurd en daar ontbreekt de tijd voor. Politiek lijkt het ook lastig.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet dinsdag al weten niet vóór het zondag geplande referendum over een nieuwe Griekse aanvraag te praten. Mocht Griekenland het referendum afblazen, dan is er een nieuwe situatie.

Volg de actuele berichtgeving op het liveblog