Puerto Rico kan zijn schulden niet meer terugbetalen. De gouverneur van het eiland, Alejandro García Padilla, gaf dat maandagavond toe in een toespraak.

De schuldencrisis op het Caribische eiland trok niet zoveel aandacht als die van Griekenland, maar waarnemers hebben het al geruime tijd over 'Amerika's eigen Griekenland'.

Puerto Rico dat geen staat van de VS is maar er wel bij hoort, heeft een schuldenlast van 65 miljard euro opgebouwd. Het land telt 3,6 miljoen inwoners van wie er ongeveer 45 procent in armoede leven.

Twee jaar geleden bezwoer García Padilla nog dat Puerto Rico niet bankroet kan gaan, omdat het een morele en in de grondwet vastgelegde plicht heeft geldschieters te betalen. Maar nu verzuchtte hij dat ''het niet te betalen is''. Hij komt voor 30 augustus met een plan voor herstructurering van de schulden. Hij hoopt op langdurig uitstel van betalingen.

Bijzondere status

De bijzondere status van Puerto Rico maakt een oplossing van het schuldenprobleem er niet eenvoudiger op. Het eiland is geen onafhankelijke staat en kan niet bij bijvoorbeeld het IMF aankloppen. Maar het is ook geen district of gemeente van de VS, zodat het de bescherming tegen faillissement mist die bijvoorbeeld berooid Detroit inriep.

Puerto Rico is een Geassocieerde Vrijstaat (Estado Libre Asociado). In 1917 kregen de Puertoricanen de Amerikaanse nationaliteit. In 1952 werd de huidige relatie met de VS vastgelegd die in Washington 'Commonwealth' heet. Het eiland is onderdeel van de VS, maar de bevolking stemt niet in federale verkiezingen mee en betaalt geen federale belastingen.