Bij PostNL dreigen acties als het bedrijf niet ingaat op de eisen van vakbond FNV voor betere arbeidsvoorwaarden voor de duizenden zelfstandige pakketbezorgers.

Dit heeft vakbondsbestuurder Reinier Stroo dinsdag bekendgemaakt.

De FNV vindt de voorstellen van het postbedrijf onvoldoende en heeft PostNL een ultimatum gesteld tot donderdag 12.00 uur om alsnog met de vakbondseisen akkoord te gaan.  De onderhandelingen over de pakketbezorgers zijn afgelopen week stukgelopen, stelt Stroo.

De vakbond wil voor de pakketbezorgers die zelfstandig blijven een minimumuurtarief, maar PostNL wil volgens hem niet verder gaan dan een extra vergoeding per week. ''Maar die zelfstandige bezorgers maken vaak een 50-urige werkweek of nog langer. Hoe langer de werkweek, hoe lager het uurtarief dan uitpakt.''

Reistijd

PostNL spreekt dit tegen. ''Een gemiddelde werkweek ligt tussen de 40 en 41 uur. Mogelijk rekent een pakketbezorger zijn reistijd mee met werktijd. Dan zou je op 50 uur uit kunnen komen'', aldus een woordvoerder.

Voor de pakketbezorgers die in vaste dienst kunnen komen wil de vakbond inschaling in loonschaal drie. PostNL wil volgens Stroo niet verder gaan dan schaal twee. Dat is voor de vakbond onbespreekbaar omdat ''andere pakketbezorgers die onlangs door PostNL zijn aangenomen, wel in schaal drie kwamen''.

PostNL stelt echter dat de functie van pakketbezorger formeel is gewaardeerd op schaal twee. ''Dat was vroeger schaal drie, maar omdat de omstandigheden veranderd zijn is het schaal twee geworden. Een belangrijke reden is dat er steeds minder uitgebreide aanvullende diensten, zoals afhandeling met cashgeld, worden uitgevoerd.''

Ultimatum

Op een bijeenkomst met de pakketbezorgers is zondag besloten PostNL een ultimatum te stellen. De vakbond wil een einde aan de al ''veel te lang voortdurende concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen de verschillende groepen pakketbezorgers''.

PostNL zegt vooral teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV. ''Ons voorstel betekent voor PostNL dat medewerkers en zelfstandige pakketbezorgers evenveel gaan kosten en er op kostenbasis geen concurrentie plaatsvindt. We snappen dan ook niet waarom FNV de zelfstandigen juist duurder wil maken dan eigen medewerkers.''