De Griekse premier Alexis Tsipras wil toch weer onderhandelen met de geldschieters om zo de noodsteun te verlengen.

Volg ook ons liveblog over de Griekse schuldenkwestie

Dat melden verschillende Griekse media dinsdag. 

Maandagavond belde Tsipras naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zo werd dinsdag bekend. In dat gesprek legde Juncker het laatste voorstel van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) van vrijdag nogmaals op tafel.

Hij deed dit na overleg met de geldschieters. Juncker overlegde onder meer met Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden).

Tsipras had tot maandag middernacht de tijd om te reageren, maar liet deze deadline verlopen, zei een woordvoerder van Juncker dinsdag. Ook dinsdag kwam er nog geen bericht uit Athene, maar Tsipras zou inmiddels contact hebben gezocht met Brussel. 

Druk uitoefenen

Enkele leden van het Griekse kabinet zouden door het sluiten van banken en het aflopen van de Europese steun meer druk op Tsipras uitoefenen om toch tot een overeenkomst te komen. 

Eerder deed de premier de voorstellen af als beledigend en niet in lijn met de waarden van de Europese Unie. In het laatste voorstel van Brussel zou onder andere de btw voor hotels in Griekenland worden verhoogd naar 13 procent, in plaats van de eerder voorgestelde 23 procent.

De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu heeft Griekenland een helpende hand toegestoken. Het buurland zou klaar staan om Griekenland te helpen deze crisis te boven komen. Davutoglu denkt aan samenwerkingsverbanden in toerisme, energie en handel, zo meldt de Griekse krant Kathimerini.

Een Turkse delegatie moet zo snel mogelijk naar Griekenland reizen om de details uit te werken. “We willen dat Griekenland sterk is”, aldus Davutoglu. “Daarom staat Turkije positief tegenover elk voorstel voor samenwerking.”