De inflatie in de eurolanden is in juni afgezwakt tot 0,2 procent. 

Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een eerste schatting.

In mei lagen de consumentenprijzen in de eurolanden nog gemiddeld 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. De kleinere stijging van het prijspeil in juni komt vooral doordat energie goedkoper werd. Door de enorme daling van de olieprijs in het afgelopen jaar waren brandstoffen deze maand ruim 5 procent goedkoper dan in juni 2014.

De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ruim onder het peil van circa 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. De ECB koopt sinds maart op grote schaal obligaties op bij banken in een poging de binnenlandse vraag en het prijspeil op te krikken.

Spanje

Eurostat meldt bij de eerste schatting van de inflatie geen cijfers voor afzonderlijke landen. Maandag maakte het Duitse statistiekbureau wel al bekend dat de geldontwaarding in Europa's grootste economie in juni is gedaald van 0,7 naar 0,3 procent.

In Spanje kwam de inflatie deze maand uit op 0,1 procent. In mei zakten de prijzen daar nog met gemiddeld 0,2 procent.

Werkloosheid mei

Eurostat meldt ook dat de werkloosheid in de eurozone in mei onveranderd is gebleven op 11,1 procent van de beroepsbevolking.

Volgens Eurostat waren in mei 17,7 miljoen mensen werkloos in de landen waar met de euro wordt betaald. Dat waren er 35.000 minder dan een maand eerder. In de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid stabiel op 9,6 procent. In de EU hadden 23,3 miljoen mensen geen betaald werk.

De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Duitsland en de hoogste in Griekenland en Spanje.

In de EU waren in mei 4,7 miljoen jongeren werkloos, waarvan 3,1 miljoen in het eurogebied.