Griekenland zal niet uit de eurozone worden gegooid, want de kosten van een vertrek van een lid van de muntunie zijn enorm. 

Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras maandag gezegd.

Volgens Tsipras is een Grieks vertrek dan ook niet de opzet van de schuldeisers. Maar hun voorstellen komen neer op een ultimatum aan de Grieken en is een deal geboden die geen oplossing biedt voor de crisis, aldus Tsipras. Griekenland heeft volgens hem alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.

Het referendum over de voorstellen van de schuldeisers moet de Griekse onderhandelingspositie versterken, aldus de premier. Hoe sterker de afwijzing door de Griekse bevolking, hoe sterker de Grieken staan in de onderhandelingen, meldde Tsipras. Het uiteindelijke doel is om de onderhandelingen voort te zetten.

Video: 'Griekenland wordt niet uit de euro gegooid'

Zondag

Het referendum vindt zondag plaats. De regering heeft de Grieken opgeroepen 'nee' te stemmen tegen de voorstellen van de schuldeisers.

Tsipras verklaarde verder dat dit een kritiek moment is in de Griekse geschiedenis. Volgens de premier zal Griekenland overleven, ook als er geen schuldendeal komt. Hij zal premier blijven zolang hij de steun van de Grieken heeft, verklaarde Tsipras.

Dossier Griekenland