Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) nog te vermijden. 

Volg ook ons liveblog over de Griekse schuldenkwestie

Hij zei dat maandag in Den Haag.

Op de vraag of een vertrek van Griekenland uit de eurozone (een Grexit genaamd) nog te voorkomen is, zei hij: ''Er is nog veel denkbaar. Ik blijf zeggen dat de deur bij ons nog open staat, hoewel de mogelijkheid en tijd wel heel beperkt zijn.''

Dijsselbloem zei ''teleurgesteld'' te zijn in het gedrag en handelen van de Grieken. ''Dit gaat echt over de toekomst van Griekenland en terwijl de onderhandelingen nog niet waren afgerond, liepen zij weg van de onderhandelingstafel. Daar ben ik teleurgesteld over.''

Europees Parlement

Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz zegt dat de deur open is en roept de Grieken op om terug te komen naar de onderhandelingstafel. 

Er moet volgens Schulz een oplossing komen voor het feit dat het steunprogramma dinsdagavond verloopt en het referendum dat Griekenland zondag over de reddingplannen voor het land wil gaan houden. Een concrete oplossing heeft hij niet, maar hij riep alle politieke leiders in Europa op mee te denken.

Ook Schulz raadde de Griekse bevolking aan om bij het referendum 'ja' te stemmen voor een ''gezamenlijke toekomst in de eurozone''.

Schulz reist mogelijk naar Griekenland om het standpunt van de geldschieters ook in Griekenland te laten horen.

Video: Dijsselbloem: 'onze deur staat open'

Dossier Griekenland