Griekse banken moeten maandag de deuren gesloten houden om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de huidige onrust in het land. 

Dat heeft de topman van Piraeus Bank zondag gezegd na een bijeenkomst van financiële autoriteiten in Athene.

Persbureau Reuters meldt dat de banken zelfs tot en met volgende week maandag dicht blijven. Pinautomaten functioneren maandag niet, waarna er vanaf dinsdag slechts 60 euro per dag kan worden opgenomen.

Reuters baseert zich op basis van een betrokkene bij de besluitvorming over de Griekse financiële sector.

ECB

Eerder op de dag concludeerden deskundigen al dat de banken dichten moesten blijven naar aanleiding van het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de noodsteun voor Griekse banken niet verder uit te breiden. 

De ECB besloot het plafond voor die steun te handhaven op het niveau van vrijdag. Daarmee zou de steun, die door de Griekse centrale bank wordt verleend om de uitstroom bij de banken te compenseren, volgens experts onvoldoende zijn om ervoor te zorgen dat de banken kunnen openblijven.

Doordat Grieken massaal hun geld opnemen, zouden de Griekse banken de hele buffer al nagenoeg hebben opgesoupeerd.

Banken

Binnen de ECB wordt er daarom op gerekend dat de Griekse banken in ieder geval maandag dichtblijven, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Ondertussen zou er dan worden gewerkt aan kapitaalcontroles. Daarbij wordt het bedrag dat kan worden opgenomen, of kan worden overgeschreven van rekeningen, mogelijk drastisch beperkt.

Het Griekse kabinet komt zondag om 19.00 uur bijeen voor crisisoverleg. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis liet zondagmiddag weten dat zijn regering kijkt welke stappen moeten worden gezet om de financiële stabiliteit te garanderen. Hij zei dat voorafgaand aan een overleg met onder meer de Griekse centralebankpresident Yanis Stournaras.

Waarschijnlijk scenario

Economen van ABN AMRO concludeerden zondag dat ook bij verdere noodsteun kapitaalcontroles het meest waarschijnlijke scenario vormen. Alleen op die manier kan de uitstroom aan spaargeld volgens hen worden gedempt. ING-econoom Carsten Brzeski sloot zich daar via Twitter bij aan.

Kapitaalcontroles binnen de eurozone zijn uitzonderlijk, maar niet uniek. In 2013 werden ze al ingezet om de totale ineenstorting van de financiële sector in Cyprus te voorkomen. Daar werden de laatste restricties dit jaar opgeheven.

Nederlandse politiek

De Griekse regering stelt zich onverantwoordelijk op tegenover de eigen bevolking. Dat zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zondag in een reactie.

De PvdA vindt de situatie in Griekenland ''zeer zorgwekkend", zei Nijboer. Hij wil dat er alsnog een oplossing komt, met een aanpak door de Griekse regering van onder meer corruptie en belastingontwijking.

De VVD staat er vierkant achter dat niet is toegegeven aan de Griekse wensen voor verlenging van de steun en het referendum. De afspraken moeten gewoon gehandhaafd worden om de euro geloofwaardig te houden, vindt VVD-Kamerlid Mark Harbers.

''Het is schandalig hoeveel tijd Griekenland heeft verspeeld, maar nog erger hoe het land de afgelopen jaren steeds terugdeinsde voor echte hervormingen."