De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de financiële steun voor Griekse banken ongewijzigd. 

Dat maakt de ECB zondag bekend

Het plafond voor de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) stond vrijdag volgens ingewijden op circa 89 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Griekse centrale bank met toestemming van de ECB mag lenen aan Griekse banken. Die komen zonder die steun in geldnood, omdat Grieken massaal hun geld hebben opgenomen.

Doordat de steun zondag niet werd uitgebreid, lijkt de kans groot dat het bedrag dat nu kan worden geleend alsnog tekortschiet.

Persbureau Bloomberg meldde zondag op basis van bronnen dat daar binnen de ECB inmiddels op wordt gerekend. Volgens de centrale bankiers zou het daarom noodzakelijk zijn dat de banken tijdelijk dicht gaan.

Besluit herzien

ECB-president Mario Draghi zegt nauw te blijven samenwerken met de Griekse banken om financiële stabiliteit te behouden. Het bestuur van de ECB blijft de situatie in Griekenland nauwlettend in de gaten houden en laat weten klaar te staan om het besluit ten aanzien van de noodsteun te herzien mocht dat nodig zijn. 

De president van de Griekse centrale bank, Yannis Stournaras, zegt dat zijn centrale bank alle maatregelen zal treffen die noodzakelijk zijn om de financiële stabiliteit voor Griekse burgers te garanderen.

Er werd met grote spanning op het bericht van de ECB gewacht, aangezien die de mogelijkheid voor de noodsteun kan intrekken als twee derde van de 25 ECB-bestuurders verdere hulp niet meer zien zitten. Met de aankondiging van zondag is de spanning echter nog lang niet geweken.

De komende dagen moet blijken hoe de ECB met de banken omgaat als blijkt dat de Griekse overheid niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.

Video: ECB handhaaft steun aan Griekse banken

Zwaardere eisen

Persbureau Reuters stelde op basis van bronnen dat de ECB overweegt om zwaardere eisen te stellen aan het onderpand dat Griekse banken moeten leveren voor noodsteun.

Daarmee wordt de totale hoeveelheid steun die aan de banken kan worden verleend ingeperkt, maar zou de hulp in ieder geval maandag nog niet volledig worden ingetrokken.

Banken

De Griekse banken blijven vanaf maandag dicht tot en met zes juli dicht, aldus Reuters. Pinautomaten functioneren maandag niet, waarna er vanaf dinsdag slechts 60 euro per dag kan worden opgenomen.

Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Voorstel

Intussen heeft de Europese Commissie zondag het laatste voorstel voor noodsteun aan Griekenland gepubliceerd. Over dat voorstel werd volgens de commissie vrijdagavond nog onderhandeld, toen de Griekse delegatie eenzijdig besloot de gesprekken af te breken.

Het voorstel komt in grote lijnen overeen met documenten rond de onderhandelingen die eerder in de week al uitlekten.

In ruil voor verdere noodsteun vroegen de toezichthouders van de Europese Commissie, het International Monetair Fonds en de ECB onder meer om hervormingen van het Griekse pensioenstelsel. Daarnaast moest het gat in de Griekse overheidsfinanciën onder meer worden gedicht met een verhoging van de btw.

De Griekse premier Alexis Tsipras maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend volgende week zondag een referendum te willen houden over de voorstellen.

Daarvoor zou het huidige steunprogramma, dat dinsdag 30 juni verloopt, moeten worden verlengd. Daar zagen de andere eurolanden zaterdag echter niets in, waardoor de Grieken na dinsdag financieel op eigen benen moeten zien te staan.

Deur blijft open

Europees commissaris Pierre Moscovici liet zondag via Twitter nogmaals weten dat deur wat hem betreft nog steeds openstaat ten aanzien van het voorstel van de geldschieters. Hij benadrukte verder dat Griekenland in de eurozone dient te blijven.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legde de schuld voor de mislukte onderhandelingen zondag echter bij de schuldeisers.

Griekenland staat open voor ''nieuwe voorstellen'', zei hij tegen de Duitse krant Bild. Als die een ''significante'' verbetering zijn ten opzichte van de huidige, dan zouden ze onderdeel kunnen worden van het referendum, stelde hij daarbij.

IMF

De Griekse schuldencrisis vraagt om een evenwichtige aanpak, die zorgt voor economische groei en een houdbare schuldenlast in Griekenland. Dat stelt de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, zondag.

Het IMF blijft bereid om met de Griekse autoriteiten en de Europese partners aan zo'n oplossing te werken, aldus Lagarde. Ze sprak in de verklaring verder haar teleurstelling uit over het uitblijven van een resultaat in de onderhandelingen. Daardoor worden de komende dagen ''duidelijk belangrijk'', gaf ze verder aan.

De Griekse overheid moet uiterlijk dinsdag 1,5 miljard euro overmaken aan het IMF, maar lijkt zonder nieuwe leningen niet aan die verplichting te kunnen voldoen. Doordat er geen akkoord werd gesloten over verlenging loopt het huidige steunprogramma van de eurolanden voor Griekenland dinsdag af.