Als de Grieken bij hun referendum volgende week de voorwaarden voor verdere noodsteun verwerpen, dan bestaat er een reële kans dat Griekenland de eurozone verlaat. 

Dat zei de Franse premier Manuel Valls zondag op de Franse radio.

Volgens Valls heeft de Griekse regering het recht om de vraag over verdere noodsteun aan de bevolking voor te leggen. Maar die moet dan wel helder voor ogen hebben waar de keuze om draait, zei hij. ''Het is duidelijk dat bij een negatief antwoord de exit uit de eurozone een reëel risico is.''

De Oostenrijkse krant Die Presse paste zondag een artikel aan, waaruit eerder naar voren leek te komen dat de Oostenrijkse minister van Financiën het vertrek van de Grieken uit de muntunie als onvermijdelijk bestempelde.

De minister gaf op de vraag of de Grexit nog kan worden vermeden aan dat het vertrek van de Grieken door de opzet van de muntunie juist onmogelijk is.

''Men kan niet uit de muntunie treden'', aldus minister Hans Jörg Schelling. ''Men kan uit de EU treden. Daarvoor zou Griekenland dan een aanvraag moeten indienen, waar de andere EU-landen mee moeten instemmen. Pas dan kan Griekenland vermoedelijk ook de eurozone verlaten.''