Het Griekse parlement heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingestemd met het plan een referendum te houden over het financiële reddingsplan voor het land.

De volksraadpleging zou op 5 juli moeten plaatsvinden.

Het voorstel werd door een ruime meerderheid van de parlementariërs goedgekeurd. Er werd 178 keer voor het referendum gestemd, 120 parlementariërs waren tegen.

Bij het referendum wordt aan de Griekse burgers gevraagd of ze instemmen met de voorwaarden die de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank stellen aan verdere noodkredieten voor Griekenland.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn landgenoten opgeroepen tegen het "beledigende" reddingsplan te stemmen.

Volgens de premier geeft een 'nee' zijn land een sterkere onderhandelingspositie. "Het referendum zal plaatsvinden, of onze partners dat willen of niet", zei de premier.

Video: Grieks parlement stemt voor referendum

Meerderheid

Eerste opiniepeilingen wijzen er volgens Griekse media op dat het nee-kamp vooralsnog geen meerderheid heeft. De grote vraag is echter welke waarde een ja of nee op 5 juli nog heeft.

Het huidige steunprogramma voor Griekenland verloopt dinsdag 30 juni. Athene vroeg zaterdag om een verlenging van het steunprogramma, totdat de uitslag van de volksraadpleging bekend was. De eurolanden bleken daar echter niets voor te voelen.

Ophef

De plotse aankondiging van het referendum en het negatieve stemadvies van de Griekse regering leidde zaterdag al tot ophef in Brussel.

Niet alleen de geldschieters van het noodlijdende land werden verrast door het plan van Tsipras. Ook de Griekse onderhandelaars in Brussel werden volgens een EU-functionaris compleet overvallen door het nieuws, dat via Twitter binnenkwam.

Kort daarna verlieten de Grieken het overleg met vertegenwoordigers van de EU en het IMF.

Overeind

De Griekse regering verwacht dat de ECB de mogelijkheid voor noodsteun aan Griekse banken overeind houdt, ook als het huidige steunprogramma voor Griekenland dinsdag verloopt. Dat zei de Griekse staatssecretaris van Financiën, Nadia Valavani, zondag op de Griekse televisie.

Maar de Europese Centrale Bank (ECB) maakt zondag naar verwachting een einde aan de noodsteun voor Griekse banken. Dat stelde de BBC zondagochtend op basis van een ingewijde.

Massaal

De Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Grieken halen massaal geld van hun bankrekeningen en de banken kunnen die uitstroom alleen compenseren met noodsteun van hun centrale bank. Die steun kan alleen met instemming van de ECB worden verleend.

Om de ineenstorting van de Griekse banken te voorkomen moeten zij vervolgens mogelijk een tijdlang de deuren sluiten, of moeten er restricties worden opgelegd aan het kapitaalverkeer in Griekenland.