De eurolanden blijven in gesprek met Griekenland, dat nog altijd deel uitmaakt van de eurogroep. 

Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdag na afloop van extra overleg tussen de ministers van Financiën van de achttien eurolanden zonder Griekenland.

Ook vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (euro) onderstreepte dat Griekenland nog steeds een euroland is.

Echte conclusies over de gevolgen van het mislukte overleg van de onderhandelingen met Griekenland hebben de overige eurolanden nog niet getrokken, bleek uit de toelichting van Dijsselbloem.

''We hebben niet over specifieke risico's gesproken, alleen in algemene termen'', zei de minister. ''We houden de ontwikkelingen nu van dag tot dag nauwgezet bij en komen weer bijeen zodra dat noodzakelijk is.''

'Alle instrumenten'

Hij voegde toe dat de eurolanden bereid zijn ''alle beschikbare instrumenten'' in te zetten, als dat nodig is. Ook zullen de landen de Europese Centrale Bank steunen bij de maatregelen die eventueel worden genomen om de stabiliteit van de munt en het financiële stelsel in de eurozone te garanderen.

Er is bij de eurolanden een ''sterke vastberadenheid'' om de kracht van de muntunie te verdedigen en verder uit te bouwen, zei Dijsselbloem. Volgens hem staan de gezamenlijke munt en de economieën van de eurolanden er nu duidelijk sterker voor dan voor en tijdens de crisis van de afgelopen jaren.

Vergadering

Brussel was zaterdag het toneel van overleg over de Griekse schuldenkwestie. De aankondiging van een referendum over het reddingsvoorstel van de geldschieters voor Griekenland mét een negatief stemadvies van de Griekse regering zette de vergadering op scherp.

Athene vroeg om een verlenging van het programma, dat dinsdag 30 juni middernacht afloopt, totdat de uitslag van het referendum bekend was. Maar de andere achttien landen wezen dat verzoek af, waardoor een einde komt aan de steun aan de Grieken.

Geldschieters

Het verlopen van het steunprogramma maakt maatregelen aan Griekse zijde noodzakelijk, zei Dijsselbloem. De geldschieters staan klaar om Griekenland daarbij te helpen. Athene moet onder meer komende week een groot bedrag afbetalen aan het IMF en de Griekse banken staan zwaar onder druk doordat Grieken veel geld opnemen.

Dijsselbloem herhaalde dat het niet de geldschieters zijn geweest die wegliepen bij de onderhandelingen, maar de Grieken. Volgens Dijsselbloem hebben de crediteuren flinke concessies gedaan richting de Grieken om tot een akkoord te komen.

Oppositieleider

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van de partij Nieuwe Democratie heeft zondag een gesprek met de Griekse president Prokopsis Pavlopoulos. Mogelijk wil hij bij het staatshoofd aandringen op een aftreden van Tsipras.

Samaras is fel tegen het plan van premier Alexis Tsipras een referendum te houden over de schuldencrisis. Ook liet hij eerder deze week weten bereid te zijn om mee te doen aan een nieuwe regeringscoalitie om Griekenland van bankroet te redden.

Samaras was van 2012 tot 2015 Grieks premier en staat bekend als een pro-Europese politicus. Nieuwe Democratie is de grootste oppositiepartij van Griekenland, met 76 zetels in het parlement dat driehonderd zetels telt.

Geldautomaten

Ruim eenderde van de geldautomaten in Griekenland is zaterdag leeggehaald en moest worden bijgevuld. Zo'n tweeduizend automaten waren op een bepaald moment op de dag leeg vanwege veel geldopnames. Dat hebben drie bronnen in de bankenwereld laten weten. 

Zaterdag hebben de Grieken bij elkaar ongeveer zeshonderd miljoen euro opgenomen. Eerder op de dag was dat nog 110 miljoen euro. De mensen proberen massaal hun geld van de bank te halen vanwege de onzekere economische toekomst. 

Vanwege drukte en het bijvullen van de automaten, dat een tot twee uur in beslag neemt, ontstonden er flinke rijen voor de automaten. De banken in Griekenland werken samen met de centrale bank om ervoor te zorgen dat er een stabiele geldtoevoer is naar de automaten.

Schäuble

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft het opnemen van geld "dramatische vormen aangenomen". Hij ging niet concreet in op de maatregelen die moeten worden genomen om de banken in Griekenland overeind te houden. Hij zei wel dat de eurolanden er alles aan zullen doen om ''elk mogelijk besmettingsgevaar'' van de Griekse problemen voor andere landen te bestrijden.

Net als zijn Nederlandse collega Dijsselbloem zei Schäuble dat de gevaren voor de rest van de eurozone nu kleiner zijn dan in de afgelopen jaren. Zeker de landen die met noodkredieten hun economie hebben aangepakt staan er volgens de Duitser nu veel beter voor. Hij doelde onder meer op Portugal en Ierland.

Schäuble benadrukte verder dat Griekenland onveranderd deel uit blijft maken van de eurozone en dat de Europese landen de Griekse bevolking niet laten vallen. Volgens hem is er alles gedaan om de beste oplossing te vinden voor de Grieken en de rest van Europa. Hij sprak in dat verband van een ''helse opgave'' en uitte zijn teleurstelling dat die niet met succes is afgerond.

Tusk

EU-president Donald Tusk wil voorkomen dat de Grieken de eurozone moeten verlaten. "Griekenland is lid van de eurozone en moet dat blijven", schreef hij zondag op Twitter.

Tusk zei te overleggen met regeringsleiders om "de integriteit te waarborgen van een eurogebied met negentien landen".

Video: Dijsselbloem sluit akkoord uit bij Grieks referendum

Chronologie: de Griekse crisis