De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de situatie in en rond Griekenland scherp in de gaten. 

Dat liet de ECB zaterdag weten naar aanleiding van het afgebroken overleg binnen de Eurogroep over de verdere verstrekking van financiële steun aan Griekenland.

De ECB gaf aan dat het ECB-bestuur op een gepast moment zal vergaderen over de Griekse situatie. Naar verluidt vindt dat overleg zondag plaats.

Daarbij gaat vooral om de kwetsbare positie van Griekse banken. Die worden overeind gehouden met noodsteun van de Griekse centrale bank, die alleen met toestemming van de ECB kan worden verleend.

Noodfonds

Sinds de radicale Syriza-partij begin dit jaar aan de macht kwam, hebben de Grieken tientallen miljarden euro's van de bank gehaald. Velen zijn bang dat hun land de eurozone uit moet en ze proberen op de valreep hun spaargeld veilig te stellen.

Afgelopen weken verhoogde de ECB keer op keer het bedrag dat via zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) aan de banken kan worden verstrekt. Die noodsteun is echter niet onomstreden en kan worden gestaakt als minstens twee derde van de 23 bestuurders van de ECB dat wil.

Minder steun

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann, een van die bestuurders, zei vorige maand al dat de steun volgens hem in strijd is met Europese regels. De Duitse krant Handelsblatt meldde deze week dat inmiddels zes ECB-bestuurders tegen de steun zijn.

Ingewijden voorspelden de afgelopen tijd dat de ECB de steun in ieder geval zou doorzetten zolang er sprake is van een hulpprogramma van de eurolanden en het IMF voor Griekenland. Het huidige programma verloopt echter dinsdag, besliste de Eurogroep eerder op de zaterdag.