Ruim 5.300 metaalwerkers verspreid over het land legden vrijdag het werk neer om te staken voor een betere cao. 

Onder meer de productie van autofabriek VDL Nedcar in Born werd platgelegd. Ook bij truckbouwer Scania waren honderden mensen in staking. De vakbonden hielden in Rotterdam en Eindhoven grote demonstraties, waar veel stakers uit de omgeving op af kwamen.

Deze week is al de vijfde stakingsweek in de metaal. Hierna geldt een zomerreces. In september willen de vakbonden weer beginnen met het houden van stakingsacties.

Bij Nedcar rolde vrijdag geen enkele auto van de band. Normaal maakt de fabriek op een dag zo'n 300 Mini's. Moederbedrijf VDL Groep zegt de gang van zaken te betreuren, temeer omdat het hier gaat om een cao-conflict dat op landelijk niveau speelt. ''Het geeft geen positief beeld naar onze klant toe.''

In de metaalsector werken bij elkaar zo'n 425.000 mensen. De cao-onderhandelingen in zowel de klein- als de grootmetaal werden respectievelijk in maart en april afgebroken. Vervolgens gingen de werkgevers niet in op het ultimatum van de vakbonden om de eisen alsnog in te willigen.

De bonden eisen een loonsverhoging van 3 procent en willen verder onder meer dat de werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werktijden.