De Duitse bondskanselier Angela Merkel adviseert de Griekse beleidsmakers om het "schappelijke" pakket van de schuldeisers te accepteren.

Het is nu aan Athene om de eurolanden tegemoet te komen, aldus Merkel. "We hebben stappen gezet naar Griekenland. Het is nu aan de Griekse kant om gelijke stappen te zetten."

Op basis van anonieme bronnen en gelekte documenten wordt vrijdag door verschillende media gemeld dat de schuldeisers van Griekenland het land een derde steunpakket aanbieden. Het huidige steunpakket zou dan verlengd worden met vijf maanden tot november dit jaar. 

Als er de komende dagen een overeenkomst wordt bereikt, kan Griekenland ook meteen rekenen op genoeg geld om de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af te betalen. In totaal zou het nieuwe steunpakket ruim 15 miljard euro omvatten. 

Volgens Bloomberg zijn Tsipras, Merkel en de Franse president Francois Hollande op vrijdag bijeen gekomen om te overleggen in voorbereiding op de extra vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) op zaterdag.

De Griekse premier Alexis Tsipras verklaarde eerder op vrijdag opnieuw dat hij "chantage" niet accepteert. "De funderingen van de Europese Unie waren democratie, solidariteit, gelijkheid en wederzijds respect. Deze principes waren niet gebaseerd op chantage en ultimatums."

Akkoord 

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verklaarde eerder op donderdag dat het zaterdag "echt" moet gaan gebeuren. Voorafgaand aan de ministerraad in Den Haag wees hij erop dat de parlementen van lidstaten ook nog over de aanpak moeten beslissen en dat ''de maand gewoon ophoudt, dinsdagnacht, geloof ik''.

Dijsselbloem zegt dat een akkoord tussen de geldschieters en Griekenland nog wel mogelijk is. Maar om overeenstemming te bereiken, is er volgens hem wel een stevig pakket aan hervormingen nodig. 

Er zijn meer ingrepen nodig op het gebied van hervormingen dan op dat van bezuinigingen, stelt Dijsselbloem. Maar dat moet Griekenland volgens hem zelf ook wel beseffen, anders is een oplossing niet mogelijk.

Video: 'Morgen moet het echt gebeuren met Griekenland'

Dijsselbloem zei verder dat Griekenland een ''land met veel lagen'' is, waarbij er een laag is ''die geen belasting betaalt en zeer vermogend is.''

Zo blijven bijvoorbeeld rederijen fiscaal buiten schot. Daar moet eerst maar eens naar worden gekeken, aldus de voorzitter van de Eurogroep.

Zaterdag

Op zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) opnieuw bijeen om een akkoord te bereiken. Het startpunt van de bijeenkomst werd vrijdag vervroegd naar 14.00 uur 

Onderhandelingen tussen de Griekse premier en vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie leverden donderdagochtend geen gezamenlijk voorstel op. Tijdens de Eurogroep die daarop volgde, werd evenmin overeenstemming bereikt.

Tijd

De tijd begint te dringen, omdat dinsdag om middernacht het huidige steunprogramma voor Griekenland afloopt. Een verlenging ervan, of aanpassing, moet ter goedkeuring naar een aantal parlementen. Bovendien moet Griekenland dan een flinke lening aan het IMF afbetalen.

De Griekse overheid moet dinsdag in totaal 1,7 miljard dollar betalen aan het fonds. Het gaat daarbij om gebundelde verplichtingen, die eerder deze maand met goedkeuring van het IMF tot 30 juni werden uitgesteld. 

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag niet verder verhoogd. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB verhoogde afgelopen week meerdere keren het bedrag dat maximaal aan Griekse banken ter beschikking kan worden gesteld in de vorm van Emergency Liquidity Assistance (ELA). Die steun, die met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank wordt verleend, moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

Kwetsbaar

De Griekse banken zijn bijzonder kwetsbaar, door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken hebben dit jaar naar schatting al ongeveer een vijfde van hun spaartegoeden weggehaald bij de banken. Die zijn daardoor volledig afhankelijk geworden van de noodsteun van hun centrale bank.

Volgens ingewijden heeft de Griekse centrale bank de ECB vrijdag niet om verdere verruiming van de hulpmogelijkheden gevraagd. Dat zou erop kunnen wijzen dat het tempo waarin Grieken geld opnemen bij de bank wat is afgezwakt.

In totaal kan de centrale bank voor bijna 89 miljard euro aan noodsteun verlenen. Door de verhogingen van begin deze week is dat bedrag nu circa 3 miljard euro hoger dan een week geleden.