Tijdens het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) aanstaande zaterdag moeten beslissingen vallen over de aanpak van de Griekse financiële situatie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in de nacht van donderdag op vrijdag dat het overleg "beslissend" moet zijn. Zij wilde niets zeggen over mogelijk alternatieven als een deal toch zou mislukken

Premier Mark Rutte noemde het "echt twee voor twaalf". De Eurogroep van zaterdag is "de laatste kans". "Het is redelijk hopeloos als het niet klaar is dan."

Hij wees erop dat het steunprogramma aanstaande dinsdag middernacht afloopt. Nog op de plank liggend geld is dan niet meer beschikbaar voor Athene, benadrukte Rutte. Hij had het over een ernstige situatie.

Wat er moet gebeuren als de ministers er niet uitkomen, daarover liet Rutte zich niet uit. "Ik ga er nog steeds van uit dat verstandige mensen tot verstandige oplossingen komen voor het zover is."

De Duitse EU-commissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) stelde vrijdag dat de Griekse beleidsbepalers nog vijf dagen hebben om met een oplossing voor de huidige impasse te komen. Zo niet, dan lijkt een 'Grexit' onvermijdelijk. 

Volgens hem is niemand er bij gebaat als Griekenland uit de euro zouden stappen. ''We doen er tot 30 juni alles aan om de Grieken te overtuigen van hervormingen", aldus de Duitser. ''Laat duidelijk zijn dat een 'Grexit' niet het doel is, maar dan moet er wel een akkoord worden bereikt in de komende dagen."

Toewijding 

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, zei vrijdag op de Ierse radiozender RTE dat Griekenland en de schuldeisers een morele plicht hebben om een deal te bereiken. 

Vanuit de Grieken is er volgens de minister een ''absolute toewijding'' om deel uit te blijven maken van de eurozone. Maar een overeenkomst die ''niet levensvatbaar'' is voor het land zal hij niet tekenen, voegde hij toe. Daarbij gaf Varoufakis aan dat de Grieken zich al in allerlei bochten hebben gewrongen om tegemoet te komen aan de ''vreemde eisen'' van de schuldeisers.

Zo is het volgens Varoufakis absurd om de Griekse pensioenen verder te verlagen. Hij noemde juist de door Griekenland ingeleverde voorstellen ,,gebalanceerd''. Donderdag eindigde overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) zonder akkoord over de aanpak van de financiële situatie in Griekenland. De gesprekken gaan zaterdag verder.

Video: 'Beslissing over Griekenland moet vallen'