De Eurogroep, de vergadering tussen ministers van Financiën van eurolanden, is donderdag geëindigd zonder akkoord over Griekenland.

Dat zegt de Finse minister van Financiën Alexander Stubb. "Eurogroep komt later weer bijeen, maar niet vandaag", twittert hij.

De ministers hebben sinds 13.30 uur onder meer gesproken over een voorstel van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Er lagen ook Griekse voorstellen op tafel. De partijen konden het in de ochtend niet eens worden over een gezamenlijk voorstel.

Mogelijk komt de Eurogroep zaterdag weer bijeen. De experts van de geldschieters gaan intussen de jongste plannen van Griekenland voor een oplossing van de noodlijdende situatie in het land doorberekenen.

De nieuwste voorstellen uit Athene kwamen donderdag te laat om er tijdens het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) een oordeel over te kunnen vellen.

Bezwaren

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis moest tijdens de vergadering van de Eurogroep laten weten waar de Grieken wel en niet mee zullen instemmen.

De Griekse minister stelde na afloop dat er onder de ministers niet alleen bezwaren bestonden over de Griekse voorstellen. Ook andere landen kunnen zich niet in alle plannen van de geldschieters vinden. Naar verluidt zou het gaan om Duitsland. Het land vindt dat er te veel toezeggingen zijn gedaan aan Athene.

De partijen zijn het op veel punten nog met elkaar oneens, zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem eerder op donderdag. 

Dijsselbloem liet na afloop van de vergadering weten dat er nog ''op een aantal punten'' een ''groot gat'' zit tussen de eisen van de geldschieters en Athene. Hij gaf niet aan op welke punten.

Dijsselbloem nodigde de Grieken ook uit om de voorstellen van de geldschieters te accepteren. ''De deur staat nog steeds open.''

Pensioenen

Met name over de hervorming van de Griekse pensioenen en btw-tarieven zouden de Griekse regering en de geldschieters geen overeenstemming bereiken, meldde de Britse krant Financial Times.

Bovendien willen de Grieken dat de geldschieters iets doen om de schuldenberg van Griekenland te verlichten. Dat kan bijvoorbeeld door de looptijden van leningen te verlengen of de rente over de leningen te verlagen.

Vertrouwen

Eerder op donderdag zei de Griekse premier Alexis Tsipras nog dat hij vertrouwen had in het bereiken van een akkoord. Onder anderen Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) en voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk lieten zich positief uit over de kansen op een akkoord.

De tijd begint te dringen, omdat dinsdag om middernacht het huidige steunprogramma voor Griekenland afloopt. Een verlenging ervan, of aanpassing, moet ter goedkeuring naar een aantal parlementen. Bovendien moet Griekenland dan een flinke lening aan het IMF afbetalen, waar het land nu geen geld voor heeft.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou tegen de Europese regeringsleiders hebben gezegd dat er een akkoord moet zijn voor de beurzen op maandag weer openen.

Video: Eurogroep eindigt zonder akkoord

Op tijd

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Griekenland volgende week aan zijn betalingsverplichtingen zal voldoen. Dat zei een woordvoerder van het fonds donderdag op een persconferentie in Washington.

De Griekse overheid moet dinsdag in totaal 1,7 miljard dollar betalen aan het fonds. Het gaat daarbij om gebundelde verplichtingen, die eerder deze maand met goedkeuring van het IMF tot 30 juni werden uitgesteld. ''Wij verwachten dat de betaling zal worden voldaan'', zei IMF-woordvoerder Gerry Rice.

Zonder nieuwe noodsteun van de eurolanden en het IMF is het echter de vraag waar Griekenland het geld voor de afbetaling vandaan kan halen.

Rice benadrukte in dit verband dat het IMF Griekenland niet voor het blok willen zetten, maar dat er via onderhandelingen een akkoord moet worden gesloten. ''Het is altijd geven en nemen. Het IMF doet niet aan slikken of stikken.''

Het IMF wil echter ook voorkomen dat lidstaten het idee krijgen dat eurolanden een voorkeursbehandeling genieten. Vooral onder armere landen is de aanhoudende steun voor een relatief welvarend land als Griekenland een doorn in het oog.