Booking.com geeft hotels in heel Europa per 1 juli de mogelijkheid om kamers voor verschillende prijzen aan te bieden aan verschillende internetaanbieders. 

Dat meldde operationeel directeur Gillian Tans donderdag. De hotelmarktplaats loopt daarmee vooruit op mogelijke Europese regelgeving, die pleit voor meer concurrentie.

De geste van Booking.com volgt op afspraken met toezichthouders in Frankrijk, Italië en Zweden. Die oordeelden in april dat door aanpassing van de regels consumenten meer keuzemogelijkheden krijgen.

Booking.com zal die lijn nu per 1 juli in heel Europa doorvoeren. ''De aankondiging betekent dat de standaardvoorwaarden van Booking.com hetzelfde zullen zijn voor alle Europese partners", aldus Tans.

In meerdere Europese landen liepen onderzoeken naar de eisen die Booking.com aan hotels stelt. Ook de Europese Commissie was hierbij betrokken.

In Duitsland kreeg de populaire site hierom ook op zijn kop van het Bundeskartellamt. De garanties waren volgens de Duitse toezichthouder alleen op het eerste gezicht in het voordeel van de consument. In werkelijkheid beknotten ze de concurrentie en daarmee de keuzevrijheid.

Volgens Tans zal er voor klanten van Booking.com niet veel veranderen. Ze benadrukte dat Booking.com de laagsteprijsgarantie blijft aanbieden.

''Mocht in de nieuwe situatie een consument bij een ander onlinereisbureau een lagere prijs hebben gevonden, dan zal Booking.com het verschil terugbetalen", zo zei ze.