De Nederlandse overheidsschuld steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 9 miljard euro naar 459 miljard euro, of 68,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De helft van de schuld is in buitenlandse handen. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 

In 1995 was nog geen kwart van de schuld in handen van een buitenlandse partij zoals een buitenlands pensioenfonds, bank of centrale bank. 

Vooral in 2008 is het aandeel van buitenlandse partijen flink opgelopen. Het extra geld dat de overheid nodig had om de financiële sector te steunen werd grotendeels door buitenlandse partijen verstrekt.

Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars hebben een aandeel van 45 procent in de overheidsschuld. Dat aandeel bedroeg in 1995 nog 70 procent, maar was in 2008 gezakt tot 25 procent. Binnenlandse partijen verkochten in die periode hun staatsobligaties en belegden een groter deel van hun vermogen in obligaties van andere sectoren.

Sindsdien loopt het aandeel weer op. Dat komt vooral doordat staatsobligaties gelden als veilige beleggingen. Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars kochten tijdens de financiële crisis Nederlandse staatsobligaties om te voldoen aan de kapitaaleisen van De Nederlandsche Bank.