Er is nog veel werk nodig om tot een akkoord te komen met Griekenland. "De pijn zit op heel veel punten. Dat maakt het ook zo moeilijk", zegt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem bevestigt dat er een voorstel van de drie instituties naar de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) is gestuurd. "We gaan nu horen hoe zij tot hun voorstel zijn gekomen, en daarna hoe de Grieken er tegenover staan."

De donderdag doorgestuurde voorstellen zijn geen voorstellen waar Athene en de geldschieters het samen over eens zijn. Alleen de instituties staan achter deze plannen.

Het overleg van de Eurogroep is vanmiddag rond 16.00 uur kort geschorst geweest, waarna de ministers van Financiën weer aan tafel zijn gegaan, zo stellen bronnen. Er moest overlegd worden over hoe er verder moest worden gegaan, zeggen bronnen.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft aangegeven vertrouwen te hebben in het bereiken van een akkoord. 

Geen noodscenario's

In aanloop naar de Eurogroep, die om 13.30 uur begon, zei Dijsselbloem nog dat het wachten was op waar de Grieken wel en niet akkoord mee zouden kunnen gaan. 

Dijsselbloem benadrukte dat er niet is gesproken over noodscenario's. "We zijn zo druk met elkaar in gesprek geweest dat we dat niet hebben gedaan. Maar dat ga ik ook niet doen met de Griekse autoriteiten", stelt Dijsselbloem.

Video: Dijsselbloem arriveert voor de gesprekken

Pensioen

Volgens de Britse krant Financial Times lijkt het voorstel veel op een geannoteerd document dat de geldschieters op dinsdag naar Athene hebben teruggestuurd.

Hervorming van de Griekse pensioenen is een heikel punt voor de onderhandelaars. FT stelt dat er enkele concessies richting de Grieken in staan, maar dat de punten over het pensioen voornamelijk overeenkomen met de wensen van de instituties. 

Volgens de crediteuren moet de Griekse pensioenleeftijd in 2022 zijn verhoogd naar 67 jaar. Dat is een stuk eerder dat premier Tsipras eerder heeft voorgesteld. De Griekse overheid wil dat die leeftijd pas in 2025 zal gelden.

Het IMF, de ECB en de Europese Commissie willen ook af van een extraatje voor de armste gepensioneerden. De instituties willen eigenlijk dat deze aanvulling op het pensioen uiterlijk in 2017 van tafel is. Athene heeft het jaartal 2020 voorgesteld. In het laatste voorstel van de geldschieters wordt nu eind 2019 als einddatum genoemd.

De regeling wordt volgens de plannen in fases afgebouwd. De 20 procent rijkste ontvangers van deze uitkering, zullen de aanvulling direct na de invoering verliezen.

Btw

Een ander groot struikelblok is de btw. Ook op dat gebied doen de geldschieters een concessie. De crediteuren hadden aanvankelijk een systeem met twee tarieven voorgesteld.

Ze gaan nu mee in een Grieks voorstel met drie tarieven, waarbij voor medicijnen, boeken en theaterbezoekjes een laag btw-tarief van 6 procent zal gelden.

Video: Griekenland en Europa donderdag weer om tafel

Elektriciteit

Primaire voedingsmiddelen en elektriciteit zullen onder een tarief van 13 procent vallen. Dat laatste is iets wat Athene al langer wilde. Voor bewerkt voedsel en eten in restaurants zal het hoogste tarief van 23 procent gevraagd worden. De Griekse regering wil het bewerkte voedsel juist onder een laag tarief laten vallen.

Bovendien willen de geldschieters niet meer dat sommige Griekse eilanden worden uitgezonderd van btw-heffingen. Tsipras' coalitiepartner vindt het niet eerlijk als inwoners van de meest afgelegen eilanden evenveel btw zouden moeten betalen als die op het Griekse vasteland. 

Pessimisme

Pessimisme voert nu de boventoon in Brussel. ''De Grieken wijzen alles af'', klinkt het. Of een akkoord donderdag nog mogelijk is, is nog onduidelijk.

De tijd dringt, omdat dinsdag om middernacht het huidige steunprogramma voor Griekenland afloopt. Een verlenging ervan, of aanpassing, moet ter goedkeuring naar een aantal parlementen. Bovendien moet Griekenland dan een flinke lening aan het IMF afbetalen, waar het land nu geen geld voor heeft.

Niet gunstig

"De voortekenen zijn niet gunstig, maar ik hoop natuurlijk dat de Eurogroep er uitkomt vanmiddag'', zegt premier Mark Rutte in Brussel. "We blijven er natuurlijk op aansturen dat er vandaag besluiten genomen worden, en als het enigszins kan door de Eurogroep.''

De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling zei donderdagochtend dat er nog altijd hoop bestaat dat er op donderdag een compromis wordt bereikt.

Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) was iets positiever gestemd. Hij stipte aan dat de partijen elkaar op een aantal punten zijn genaderd. "Een akkoord is binnen handbereik", zei hij. 

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk voorspelt eveneens een "happy end" van de onderhandelingen over Griekenland.