Een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters is er nog niet. Overleg om een oplossing te vinden voor de financiële situatie in het land gaat op het hoogste politieke niveau verder.

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) is geschorst tot donderdagmiddag 13.00 uur, maakte de Finse minister Alexander Stubb woensdagavond via Twitter bekend.

De Eurogroep was in Brussel bijeen om mogelijk tot een akkoord te komen. Maar tijdens vooroverleg tussen onder meer de Griekse premier Alexis Tsipras en de belangrijkste geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) kwam het nog niet tot een akkoord.

Het overleg van woensdagavond rond 23.00 uur werd later in de nacht afgebroken. Aan tafel zaten naast Tsipras ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, president Mario Draghi van de ECB, de baas van het IMF Christine Lagarde en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

De bedoeling is om donderdagochtend de gesprekken te hervatten, voorafgaand aan de vergadering van de Eurogroep die om 13.00 uur begint.

Stroef

Onderhandelingen tussen Athene en de geldschieters lopen al maanden zeer stroef, maar kwamen de laatste weken in een stroomversnelling.

De tijd dringt namelijk: het Griekse noodprogramma loopt aan het einde van de maand af, een verlenging ervan of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring én Griekenland moet een flinke afbetaling doen en heeft daar het geld niet voor.

Te zwak

Volgens mediaberichten vinden de experts van de geldschieters de jongste Griekse voorstellen te zwak als het gaat om de hervormingen van het pensioenstelsel. Maar de Grieken lijken op hun beurt niets te voelen voor de scherpere eisen van de geldschieters. Bronnen bestempelen de gesprekken als moeizaam en moeilijk.

De korte duur van het overleg van de Eurogroep werd al verwacht. Stubb zei bij aanvang dat er ''niets anders op tafel ligt'' dan de mediaberichten over de wederzijdse voorstellen. Hij zei ''positief verrast'' te zijn als het woensdag tot een akkoord komt. Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble uitte zijn grote twijfels over een deal.