De voorstellen van de Griekse regering en die van haar schuldeisers voor de aanpak van de financiële problemen in Griekenland lopen nog altijd uiteen.

De ministers van Financiën van de eurolanden spraken woensdagavond in Brussel opnieuw over de Griekse voorstellen. Het overleg zou om 19.00 uur beginnen, maar de ministers kwamen volgens de NOS pas om 19.30 uur aan. Daarbij stonden ze de pers niet te woord.

Reden voor de vertraging zouden de gesprekken zijn die Tsipras nog voert met het IMF, de ECB en de Europese Commissie. Eerder werd al bekend dat in de aanloop naar de bijeenkomst nog altijd gewerkt wordt aan een akkoord, zo melden bronnen in Brussel.

Dijsselbloem zei niets bij het binnengaan. Ook andere hoofdrolspelers, zoals Lagarde of de Griekse minister Yanis Varoufakis, spraken niet met de pers. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovkis (Euro) zei dat er ''intensieve gesprekken'' worden gevoerd. ''We boeken voortgang, maar we zijn er nog niet.''

Verrast

De Finse minister Alexander Stubb zei dat er ''niets anders op tafel ligt'' dan de mediaberichten over de wederzijdse voorstellen. Hij zei ''positief verrast'' te zijn als het woensdag tot een akkoord komt. Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble uitte zijn grote twijfels over een deal.

Vooral bij de aanpak van het Griekse pensioenstelsel lijkt overeenstemming nog ver weg. Dat blijkt woensdagmiddag uit een uitgelekt onderhandelingsdocument, dat onder meer op de website van de Financial Times is gepubliceerd.

Pensioenleeftijd

Daaruit blijkt onder meer dat de toezichthouders van Europa en het IMF willen dat de pensioenleeftijd in Griekenland sneller wordt verhoogd dan Athene voorstelt. Die moet daarbij in 2022 moeten zijn opgekrikt naar 67 jaar, terwijl de Griekse regering inzette op 2025.

Bovendien moeten pensioenhervormingen die al in 2010 zijn beloofd, alsnog worden doorgevoerd. Ook zou de eigen bijdrage van gepensioneerden aan de kosten voor gezondheidszorg omhoog moeten.

Tegenvoorstel

In hun tegenvoorstel stellen de geldschieters van Griekenland verder onder meer een ambitieuzer doel voor de opbrengsten van de verhoging van de btw voor. Daarnaast zou de vennootschapsbelasting verder moeten worden opgekrikt dan de regering van premier Alexis Tsipras van plan was.

Tsipras zei eerder op de dag al dat de voorstellen die zijn regering maandag presenteerde niet waren aangenomen door de schuldeisers.