De Russische president Vladimir Poetin heeft het importverbod op voedsel uit het Westen met een jaar verlengd. 

De stap is een antwoord op de verlenging van sancties tegen Rusland door de Europese Unie. De Russische stap is drastischer dan verwacht. Brussel verlengde de strafmaatregelen eerder deze week met zes maanden.

Op de lijst van verboden producten staan onder meer fruit, groenten, vlees, gevogelte, vis, melk en zuivelproducten. Het Russische ministerie van Landbouw maakte eerder op woensdag bekend te overwegen ook andere producten te weren. Het gaat daarbij onder meer om zoetigheden, vis in blik en bloemen.

De huidige EU-steunmaatregelen voor telers van bepaalde groenten en fruit lopen op 30 juni af. Het ministerie van Economische Zaken kan nog niet zeggen of het ministerie de Nederlandse telers en boeren ook tijdens deze verlenging van de boycot kan steunen.

Fruittelers

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zegt in een reactie tegen NU.nl nog niet te weten wat de toekomstige effecten zijn. "Daarvoor zijn de oogstverwachtingen nodig en die zijn er nu nog niet."

De Russische markt is een van de belangrijkste markten voor de sector. Deze markt valt door de boycot steeds langer weg. "Met name appels en peren gingen naar Rusland en op dit moment kunnen we die markt niet benutten", aldus een woordvoerder van de NFO.

De organisatie wil graag snel weer om tafel met het ministerie van Economische Zaken om een oplossing te vinden.

Video: Moskou verlengt importverbod voedsel met jaar

LTO

Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland betreurt de ontwikkelingen. ''Het lijkt er op dat een klimaat van 'sancties op sancties’ het met elkaar in gesprek blijven heeft vervangen. Dat is zorgelijk, omdat je te zijner tijd toch weer aan tafel moet om tot genormaliseerde verhoudingen te komen'', zei een woordvoerder.