Nadat eerder al een deel van de Griekse hervormingsvoorstellen zijn afgekeurd, heeft de Griekse regering op haar beurt voorstellen van de schuldeisers afgeschoten.

Dit meldt persbureau AFP woensdag op basis van een anonieme bron

De Griekse premier Alexis Tsipras verklaarde al eerder woensdag dat de schuldeisers van Griekenland de voorstellen van Griekenland hebben afgewezen. Dat zijn onder andere de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Dit zou betekenen dat steun voor Griekenland vanuit Europa weer een stap verder weg is. 

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, wilde voorafgaand aan gesprekken in Brussel niet bevestigen dat de voorstellen waren afgeschoten. "Wij zijn druk bezig. Er is nog werk te doen." Hij wilde verder niet ingaan op vragen.

Noodoverleg

Tsipras moest woensdag voor noodoverleg naar Brussel komen. Hij spreekt daar met onder andere Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en Christine Lagarde van het IMF.

Tsipras twitterde dat het niet eerder is voorgekomen dat de schuldeisers niet akkoord gingen met gelijkwaardige alternatieven voor pijnlijke bezuinigingen. Ook niet in het geval van Portugal en Ierland, twee andere eurolanden die de afgelopen jaren een beroep moesten doen op financiële steun. Hij plaatste vraagtekens bij de bereidheid van de voormalige trojka (EU, IMF en ECB) om daadwerkelijk een akkoord te sluiten.

Voorstel

De Griekse overheid stelde maandag enkele nieuwe maatregelen voor om de economie te hervormen. In ruil hiervoor moet noodsteun vrijkomen, waarmee Griekenland ook een lening van 1,5 miljard euro van het IMF wil terugbetalen. 

De reacties op de voorstellen waren positief. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei er toen vanuit te gaan dat er deze week een overeenkomst met Griekenland zou zijn. "Een goede basis om mee te werken, noemde Pierre Moscovici, eurocommissaris voor Economische Zaken, de plannen. 

Voor het einde van deze maand moet de schuld aan het IMF zijn afgelost. IMF-directeur Lagarde heeft al eerder gezegd dat ze Griekenland geen uitstel gaat geven.

Aandelenhandelaren schrokken woensdag van de uitspraken van de Griekse premier. In heel Europa stonden beurzen in de min. De AEX-index daalde 0,6 procent. De beurs in Athene verloor 3,8 procent 

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

Verdeeldheid

Volgens de Süddeutsche Zeitung groeit er verdeeldheid over de aanpak van de regering van premier Alexis Tsipras tussen de schuldeisers. Het IMF) laakt de toegeeflijkheid van de Europese Commissie, die op haar beurt meent dat het IMF met zijn harde opsteling een akkoord over de Griekse schuldencrisis in de weg zit. 

Het is niet voor het eerst dat ingewijden melding maken van onenigheid binnen wat voorheen de trojka werd genoemd. Twee weken geleden zou het IMF ook al een compromis met de Grieken hebben getorpedeerd, al sprak het die verhalen zelf tegen. Ook nu houden de geldschieters naar de buitenwacht toe de rijen gesloten.