De werknemersvereniging verwacht binnen een aantal weken in gesprek te gaan met Ahold Delhaize over eventuele veranderingen.

Dat zegt Peter van der Put bestuurder bij vakbond FNV tegen NU.nl. 

Hij verwacht op korte termijn geen veranderingen in Nederland. "Het is een gelijkwaardige fusie en het moet nog goedgekeurd worden door een aantal instanties zoals de NMA. Ahold en Delhaize verwachten begin 2016 de fusie te kunnen afronden."

Van der Put denkt dat op langere termijn dat er misschien wat kleine wijzigingen plaats zullen vinden. "Denk aan een distributiecentrum dat verdwijnt, maar we verwachten niks geks." 

De bestuurder geeft aan dat de vakbonden FNV en CNV informatie delen met de Belgische collega's. Volgens FNV zullen de Belgische vakbonden er op aandringen om de eerder aangekondigde reorganisatie bij Delhaize tot na de fusie in de koelkast te zetten. ''Dan wordt namelijk pas duidelijk of het verlies van 1800 banen daadwerkelijk nodig is”, aldus Van der Put.

Belgische vakbonden

De Belgische vakbond LBC verwacht op korte termijn ook geen banenverlies in België. Dat zegt bestuurder Veerle Verleyen van de vakbond LBC. 

Volgens Verleyen zal de fusie zeker tot 1 juli 2017 geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden. Voor de langere termijn blijven de vakbonden ''waakzaam", omdat bij fusies vaak ondersteunende diensten worden samengevoegd. De mededeling van de directie was''redelijk geruststellend", aldus Verleyen.

Ook Jan De Weghe van vakbond BBTK blijft voorzichtig. ''Je kan een fusie vergelijken met een huwelijk tussen twee mensen die vandaag apart wonen, met de twee afzonderlijke bedrijven. Maar als je samenwoont ga je niet onmiddellijk alle apparaten aan de deur zetten. Je gaat eerst kijken wat bijvoorbeeld de beste wasmachine is, en dan beslis je."

Albert Heijn België

Bij Albert Heijn België vond woensdagochtend een bijzondere ondernemingsraad plaats. Daar werd bekend dat de fusie voorlopig geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf.

''De twee merken blijven tot nader order naast elkaar bestaan en hun eigen strategie volgen", zegt een woordvoerder van vakbond ACLVB. ''Voor het personeel op de werkvloer is het altijd afwachten wat een dergelijke operatie zal betekenen."

Vereniging van Effectenbezitters

Directeur Paul Koster van De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de fusie tussen Delhaize en Ahold een mooi ondertrouw. "Er ontstaat, als het doorgaat, straks een mooie topbeursnotering."

Twee weken geleden nodigde de beleggersvereniging Ahold uit voor een gesprek om opheldering te geven waarom het concern de fusiebesprekingen met Delhaize met een vertraging van drie dagen in de openbaarheid bracht.

Tot nu toe is er nog geen gesprek geweest, laat Koster weten aan NU.nl. "Er is wel contact geweest, maar het heeft nog niet geleid tot een gesprek. Wij willen nog steeds graag in gesprek met Ahold."

In een brief van de VEB aan Ahold laat de beleggersvereniging weten dat ze voor 30 september in gesprek willen.