Voordat de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) woensdagavond in Brussel vergaderen, zal er een bijeenkomst plaatsvinden waar alle hoofdrolspelers rondom de Griekse kwestie rond de tafel zitten.

Dat meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), directeur Klaus Regling van het Europese stabiliteitsfonds ESM, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Eurogroepvoorman Jeroen Dijsselbloem komen bijeen.

Ook de Griekse premier Alexis Tsipras is aanwezig. Het topoverleg staat naar verluidt voor 12.00 uur op de rol, terwijl de Eurogroep om 19.00 uur samenkomt. 

Akkoord

De inzet van alle partijen is om tot een akkoord te komen in de crisis. De eurolanden hameren op een lijst met hervormingen die Griekenland moet gaan doorvoeren, voordat ze geld overmaken.

Het Griekse noodprogramma loopt aan het einde van de maand af, een verlenging ervan of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring én Griekenland moet een flinke afbetaling doen en heeft daar het geld niet voor. 

Maandag werd in Brussel al gesproken over de nieuwe voorstellen van de Griekse regering voor bezuinigingen en hervormingen. Volgens EU-president Donald Tusk is daar een positieve stap gezet. Hij acht een compromis mogelijk.