De Griekse premier Alexis Tsipras werft steun bij het Griekse parlement voor een eventueel akkoord met de Europese schuldeisers. 

Tsipras' woordvoerder, Gabriel Sakellaridis, heeft dinsdag voor tal van omroepen beklemtoond dat ''elke parlementariër een eigen verantwoordelijkheid draagt om te erkennen dat het hele project urgent is''.

Tsipras' Coalitie van Radicaal links (Syriza) heeft 149 van de driehonderd zetels in het parlement en krijgt steun van een kleine partner met dertien zetels. Minstens tien en mogelijk veertig Syriza-parlementariërs zijn fel tegen concessies aan de schuldeisers.

Impasse

Na een impasse van vijf maanden in de onderhandelingen tussen de Griekse regering en de Europese geldschieters, heeft Tsipras de steun van de oppositie echter wel nodig om een bankroet van het land te voorkomen. 

De Griekse vicevoorzitter van het parlement Alexis Mitropoulos zei dinsdag dat het wellicht lastig wordt om het voorstel dat de Grieken aan hun schuldeisers hebben voorgelegd door het Griekse parlement te krijgen.

Nieuwe Democratie

Vanzelfsprekend is steun uit de oppositie niet volgens de krant Kathimerini. De grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie (ND, 76 zetels), is destijds als regeringspartij onder druk van de noodkredietverleners met de impopulaire bezuinigingen en hervormingen begonnen.

Tsipras won de verkiezingen door te beloven dat ongedaan te maken. Tsipras' compromisvoorstel bevat punten die ND als schadelijk voor het economisch herstel beschouwt zoals de extra belastingen op winst van ondernemingen.

Links-radicaal

De links-radicale aanhang van de premier vreest dat de premier helemaal niets heeft bereikt. Geen schuldenvermindering en Tsipras neemt nu zelfs een heilig huisje, het pensioenstelsel, op de schop.

Zo zou hij voorstellen pensioenen toch te verlagen via hogere premies voor zorgverzekeringen.