Het aantal personenauto's in Nederland bedraagt in 2015 bijna acht miljoen. Vijftien jaar geleden was dit nog iets meer dan 6,3 miljoen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De toename is niet alleen veroorzaakt door de bevolkingsgroei. Ouderen en vrouwen hebben vaker een auto dan vroeger. Bovendien is het meer vanzelfsprekend geworden om een auto te hebben en heeft bijna een kwart van de huishoudens er zelfs twee of meer.

De helft van de volwassenen bezit een auto. Voor jongeren onder de 25 jaar is dat een op de vijf, minder dan voorheen. Dit komt doordat zij vaker in de stad wonen, waar ze zich met de fiets en het openbaar vervoer kunnen redden. Ook in andere Europese landen daalt het autobezit onder jongeren.

Motorfietsen

Het aantal motorfietsen is tussen 2000 en 2015 met 60 procent gestegen. Een op de 25 volwassen Nederlanders heeft een motor, tegenover een op de 38 vijftien jaar geleden.

Ook het totaal aan bromfietsen is toegenomen, vooral door de populariteit van snorfietsen. Het aantal vrachtvoertuigen neemt juist af sinds 2009, door de economische krimp en stijgende concurrentie van Oost-Europese wegtransporteurs. Daarnaast nam het aantal bussen af.

In totaal telt Nederland nu 10,8 miljoen motorvoertuigen.