Het wordt wellicht lastig het voorstel dat de Grieken aan hun schuldeisers hebben voorgelegd door het Griekse parlement te krijgen.

Dat zegt de Griekse vicevoorzitter van het parlement Alexis Mitropoulos dinsdag tegen de Griekse zender Greek Mega TV volgens Reuters.

"Ik denk dat het voor ons lastig wordt dit plan goed te keuren", aldus Mitropoulos. "De premier moet nu eerst ons volk uitleggen waarom we gefaald hebben in de onderhandelingen. Ik geloof dat deze maatregelen niet in lijn zijn met de principes van links."

Ook de kleine coalitiegenoot van Tsipras' linkse blok Syriza, de Onafhankelijke Grieken, is niet tevreden. ''De regering is in een val getrapt'', constateerde parlementslid Pavlos Haikalis.

Verkiezingsbeloften

Ook Griekse media zijn kritisch. De krant Kathimerini vroeg zich af hoe de minister-president het parlement gaat uitleggen waarom de bezuinigingsplannen die hij aan de geldschieters heeft voorgelegd ''zo afwijken van zijn verkiezingsbeloften''.

De premier zit in een spagaat: zijn kiezers zijn bezuinigingsmoe, Europa en het IMF eisen juist meer ''hervormingen''.

Griekenland heeft maandag nieuwe bezuinigingsplannen ingediend. De eurolanden en andere geldschieters eisen voldoende stappen van de regering in Athene voordat zij opnieuw met financiële steun over de brug komen.

Volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zijn de nieuwe voorstellen een goede stap in de richting van de verwachtingen van de geldschieters.

Het Griekse noodprogramma loopt eind juni af. Griekenland moet dan een flink bedrag aflossen, maar heeft dat geld niet. Een verlenging van het noodprogramma of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring.