De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandagochtend opnieuw het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken verhoogd. 

Dat meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden.

Het bedrag dat als zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) kan worden verleend werd voor de derde keer binnen een week verhoogd.

De extra steun is noodzakelijk omdat Griekse banken de afgelopen dagen miljarden euro's zagen wegstromen. Grieken nemen massaal geld op bij de banken vanwege de grote onzekerheid over de economische toekomst van hun land.

De steun wordt met toestemming van de ECB verleend via de centrale bank van Griekenland en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

Niet onomstreden

De hulp, die alleen op tijdelijke basis mag worden verleend aan banken met geldproblemen, is niet onomstreden. Zo zei de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann vorige maand nog dat de noodsteun in strijd is met de Europese regels, omdat ze verleend wordt aan Griekse banken die geen toegang meer hebben tot de financiële markten en die het geld gebruiken om de eigen overheid van leningen te voorzien.

ECB-bestuurders kunnen met een tweederdemeerderheid besluiten de noodsteun aan de banken te staken. Daarmee zou een vertrek van de Grieken uit de euro echter heel dichtbij komen.

De Oostenrijkse centralebankpresident Ewald Nowotny liet maandag doorschemeren dat per dag wordt bekeken welke steun de Griekse banken nodig hebben.

Aan de hand van de uitkomsten van de eurotop die maandag in Brussel over Griekenland wordt gehouden, wordt bepaald of een verdere uitbreiding noodzakelijk is.

Nowotny wilde niet op de uitkomsten van de top vooruitlopen. Hij gaf wel aan dat de regels rond ELA verdere steun voor de Griekse banken ''niet makkelijker'' maken.

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen