De Europese Unie heeft de sancties tegen Rusland verlengd tot 31 januari 2016. 

Dat meldt de Europese Raad maandag. De Europese Unie wil met de verlenging van de sancties druk blijven uitvoeren op Rusland en de pro-Russische seperatisten. 

Europa wil dat de Russen zich houden aan het akkoord van Minsk. Daarin gaan de partijen onder meer akkoord met een staakt-het-vuren. De afspraken worden echter nog vaak geschonden, door beide partijen.

De sancties zouden verlopen in juli en hebben onder meer betrekking op de toegang tot de financiële markt en de levering van wapens. 

De Europese Unie verlengde afgelopen vrijdag al de sancties tegen de door Rusland geannexeerde regio de Krim met een jaar.

Onvermijdelijk

De verlenging van de Europese sancties tegen Rusland is onvermijdelijk en nodig. Dat stelde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg. Hij wil de druk op Moskou zo hoog mogelijk houden.

Koenders en zijn EU-collega's vinden dat Rusland nog steeds een ''destabiliserende'' rol speelt in het oosten van Oekraïne.

Eerder dit jaar was al besloten de strafmaatregelen te koppelen aan de naleving van het vredesakkoord van Minsk. De afspraken van Minsk zouden eind dit jaar uitgevoerd moeten zijn.

Een vreedzame oplossing kan het beste worden bereikt door concrete resultaten te boeken in de onderhandelingen in het kader van het Minsk-akkoord, stelt Koenders: ''Met het besluit van vandaag houden we de druk op Rusland zo hoog mogelijk om hier daadwerkelijke stappen op te zetten.''

De economische sancties waren vorig jaar juli afgekondigd, kort na het neerhalen van een vliegtuig vol Nederlanders boven Oost-Oekraïne. De maatregelen zijn gericht tegen onder meer de Russische defensie-, bank- en energiesector.