De Griekse regering is bereid tot dusver heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiële hulp te krijgen van zijn schuldeisers.

Het vervroegde pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en rijke Grieken kunnen een extra belastingaanslag verwachten.

Dat melden Griekse media maandag. Premier Alexis Tsipras diende afgelopen weekeinde een nieuw voorstel in dat maandag op een speciaal ingelaste eurotop wordt besproken.

De ontmoeting in Brussel wordt gezien als een van de laatste mogelijkheden om een akkoord te bereiken en een bankroet van Griekenland af te wenden.

Goede basis

Details over wat Tsipras de ''definitieve oplossing'' noemde, zijn niet bekendgemaakt. De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet evenwel al weten dat het voorstel een ''goede basis'' vormt voor de eurotop. Wel benadrukte hij dat de deal nog niet rond is.

Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) sprak van ''serieuze'' voorstellen, die optimistisch stemmen.

De leiders van de eurolanden komen maandag vanaf 19.00 uur bijeen. Die top wordt vanaf 12.30 uur voorafgegaan door een overleg van de ministers van Financiën, verzameld in de Eurogroep.

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen