Het nieuwe voorstel van Griekenland is een "goede basis" voor de eurotop die maandag wordt gehouden over de Griekse schuldencrisis. 

Dat heeft de kabinetschef van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in de nacht van zondag op maandag gezegd.

De Griekse premier Alexis Tsipras liet zondagavond weten dat hij een voorstel had neergelegd bij de trojka, die bestaat uit de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Hij omschreef dat als de "definitieve oplossing" voor de impasse tussen het land en zijn geldschieters.

Kabinetschef Martin Selmayr liet op Twitter weten dat Juncker en de bazen van het IMF (Christine Lagarde) en de ECB (Mario Draghi) het voorstel hebben ontvangen. Ook schreef hij "In het Duits: een zware bevalling". Selmayr maakte geen details van het voorstel bekend, Tsipras deed dat eerder ook niet.

De ministers van Financiën van de eurozone, vanaf 12.30 uur, en later de eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden die om 19.00 uur van start gaat, komen in Brussel bijeen om te praten over de financiële crisis in Griekenland.