De Griekse premier Alexis Tsipras heeft naar eigen zeggen een voorstel neergelegd bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de ''definitieve oplossing'' voor de impasse tussen het land en zijn geldschieters.

Dat werd zondag bekend, vooruitlopend op de bijeenkomst maandag van de ministers van Financiën van de eurozone en later de Eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden.

Tsipras heeft de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk, en ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, telefonisch ingelicht. Details van het nieuwe voorstel zijn vooralsnog niet bekend.

In een verklaring gaf Tsipras aan dat het ''definitieve voorstel'' voor alle partijen het beste en het voordeligste is en ''het probleem niet verder uitstelt''. Tsipras vliegt zondagavond al naar Brussel.

Zware druk

Naar verluidt hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande de afgelopen dagen zware druk op Tsipras uitgeoefend, en benadrukt dat de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders maandagavond er niet is om te onderhandelen.

Ze eisten, aldus de Britse zakenkrant Financial Times, vooraf een akkoord op hoofdlijnen met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Hollande

Hollande bevestigde zondag dat Griekenland nieuwe voorstellen heeft ingediend bij zijn schuldeisers. ''Griekenland heeft de voorstellen gestuurd naar de Europese Commissie, en ik denk ook naar de instituten (ECB en IMF)'', aldus Hollande.

Hij benadrukte dat het de instituten zijn die de gesprekken met Griekenland voeren om tot een oplossing te komen.

Het Franse staatshoofd benadrukte dat er geen seconde meer te verliezen is en dat niemand is gebaat bij een Grexit. Ten aanzien van een overeenkomst met Griekenland was Hollande ''niet optimistisch, noch pessimistisch".

De Italiaanse premier Matteo Renzi zegt optimistisch te zijn over een oplossing in de Griekse kwestie. Volgens de Italiaan zijn ''alle voorwaarden aanwezig" om maandag tot een overeenkomst met Griekenland te komen.

'Krankzinnig'

Intussen deed ook een zwaargewicht uit de Griekse financiële sector een dringende oproep om tot een akkoord te komen. Loaka Katseli, voorzitter van de National Bank of Greece zei tegen de BBC dat het ''krankzinnig'' zou zijn als er geen akkoord komt.

Ze benadrukte dat er geen directe dreiging is dat de Griekse banken zonder geld komen te zitten, maar sprak wel van een ''serieuze situatie''. Zonder een deal wordt de situatie ''ernstig'', zo gaf ze aan.