Het moment dat de Grieken moeten kiezen tussen het accepteren van de voorwaarden voor verdere financiële steun of het afstevenen richting een bankroet, is nabij.

Dat zegt de voorzitter van de ingelaste Eurotop over de Griekse crisis Donald Tusk vrijdag in een videoboodschap.

''Er is nog tijd, maar slechts een paar dagen. Laten we die slim gebruiken'', aldus Tusk. Volgens hem moet er een einde komen aan ''het spel van de angsthaas'', waarbij het voor iedereen nadelig wordt als niemand toegeeft.

De Griekse premier Alexis Tsipras is blij met het besluit om maandag een top van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden te houden over de Griekse kwestie. Er komt een oplossing voor de Griekse schuldencrisis waarbij het land in de eurozone zal blijven en de economie weer gaat groeien, verklaarde hij vrijdag.

Tsipras zei dat alle pessimisten ongelijk zullen krijgen. ''Er komt een oplossing gebaseerd op het respect voor de Europese regels en democratie.''

Extra top

De extra top betekent niet automatisch succes, stelde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem nadat overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden donderdag mislukte. Een akkoord over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor financiële steun aan het noodlijdende Zuid-Europese land kwam er niet. Dijsselbloem sloot echter niet uit dat een deal nog mogelijk is. ''Zolang er nog tijd is, is er hoop.''

De risico's van een eventueel Grieks faillissement voor de rest van Europa zijn overigens kleiner dan in 2012, liet premier Mark Rutte vrijdag weten in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Veel vertrouwen dat het nog goed komt, heeft hij echter niet.

''Het is nu anders dan in 2012 toen er een veel grotere vervlechting was van de Griekse bancaire sector met de rest van Europa'', zei Rutte. ''Ik hoop dat het niet gebeurt, maar als het gebeurt, gebeurt het.''

ECB

Intussen zou de Europese Centrale Bank (ECB) meer noodsteun verlenen aan de Griekse bankensector, meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden. Details werden niet naar buiten gebracht. De steun wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank.