Honderden metaalwerkers hebben vrijdag het werk neergelegd uit protest tegen het uitblijven van een goede cao in de klein- en grootmetaal. Het is de vierde stakingsdag in de metaalsector, meldde FNV Metaal.

In Noord-Friesland staakten zeker 450 werknemers van bedrijven als ICON Harlingen, Meijer Plaatbewerking, Pranger Rosier, FIB Leeuwarden, Royal de Boer, Neways, Douma Leeuwarden en Strukton Worksphere. In Bunnik was er een landelijke stakingsdag voor de installatietechniek (kleinmetaal) en liftbouwers (grootmetaal). Ook daar waren volgens de vakbond minstens 450 stakers aanwezig.

''Jullie hebben recht op die cao en de hele FNV staat achter jullie. We staken net zo lang door tot die er is'', hield Mariëtte Patijn, cao-coördinator FNV, de actievoerders in Leeuwarden voor. De bonden vinden dat de werkgevers meer loon moeten bieden. Ook willen ze betere regelingen voor invulling van de arbeidstijden.

Bunnik

In Bunnik haalde vakbond FNV de woede op de hals van technisch installatiebedrijf Imtech na opmerkingen over de hoogte van het salaris van topman Gerard van de Aast. Volgens de vakbond was diens inkomen in 2014 aanzienlijk hoger dan een jaar eerder, maar later op de dag moest FNV Metaal deze bewering intrekken. De vakbond had zich op onjuiste informatie gebaseerd. Imtech had het bericht al als ''pertinent onjuist'' tegengesproken.

Maandag gaan de acties verder met poortacties voor onderaannemers bij Shell Pernis en Shell Moerdijk. Voor vrijdag staat er weer een 24-uursstaking op stapel in de regio Rotterdam, Rijnmond en Haaglanden.