Rusland en Griekenland hebben een akkoord getekend over een verlenging van de geplande gaspijpleiding Turkish Stream naar Griekenland. 

Dat werd vrijdag gemeld vanuit een economisch forum in Sint-Petersburg.

De financiering voor het project komt van de Russische staatsontwikkelingsbank VEB. Het contract werd getekend door de Griekse energieminister Panagiotis Lafazanis en zijn Russische collega Alexander Nowak. Turkish Stream zal via een pijpleiding in de Zwarte Zee Russisch gas gaan vervoeren naar Turkije en via Griekenland naar Europa.

De pijpleiding moet in 2019 in gebruik worden genomen en moet jaarlijks 47 miljard kubieke meter aardgas transporteren naar Europa.

Balkan

Het gas kan via Griekenland verder getransporteerd worden naar onder meer de landen van de Balkan en Italië. Turkish Stream is de vervanger van het geschrapte South Stream-project, dat stuitte op weerstand van de Europese Unie.

Door een pijpleiding in de Zwarte Zee kan Rusland Oekraïne omzeilen bij het transport van gas naar Europa.

Financiële steun 

De Russische vicepremier, Arkady Dvorkovich, zei vrijdag dat Rusland bereid is om een aanvraag voor financiële steun aan Griekenland te overwegen, zo meldt het Russische persbureau Tass.

"We zullen elke beslissing die wordt voorgesteld door Griekenland en onze Europese partners steunen", aldus Dvorkovich. "Investerings- en handelsprojecten zijn onze prioriteit. Als er financiële steun nodig is, dan zullen we dat overwegen."