De Europese Centrale Bank (ECB) gaat meer noodsteun verlenen aan de Griekse bankensector. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.

De top van de ECB hield vrijdag telefonisch spoedberaad over Griekenland. De vergadering ging naar verluidt over een verzoek van de Griekse centrale bank om het maximale bedrag dat als noodsteun kan worden verleend aan Griekse banken met 3 miljard euro op te voeren.

De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) staat op dit moment op 84,1 miljard euro. Volgens ingewijden gaat de ECB extra steun verlenen. Details werden niet naar buiten gebracht, maar bronnen in de Griekse bankensector spraken tegenover Reuters van een bedrag van 1,8 miljard euro.

De steun via het ELA wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank. In de afgelopen dagen namen Grieken miljarden op van hun bankrekeningen.

Vertrouwen

De Griekse premier Alexis Tsipras zei vrijdag vertrouwen te houden in een oplossing voor de Griekse schuldencrisis, waarbij het land in de eurozone zal blijven en de economie weer gaat groeien.

Tsipras meldde dat een Grieks vertrek uit de eurozone het begin van het einde van de muntunie zou betekenen. Hij verwelkomde het besluit om maandag een top van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden te houden over de Griekse kwestie. Athene wilde namelijk onderhandelingen op het hoogste politieke niveau, aldus de premier.

Tsipras zei dat alle pessimisten ongelijk zullen krijgen. ''Er komt een oplossing gebaseerd op het respect voor de Europese regels en democratie.'' Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep, over Griekenland leverde donderdag geen resultaat op.

Merkel

Een belangrijke medewerker van bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag op de Duitse radio dat Berlijn ''tot de laatste minuut'' zal blijven onderhandelen met Griekenland. Peter Altmaier, de chef van het Bundeskanzleramt, denkt dat een deal met Athene nog steeds mogelijk is. Griekenland zal echter wel bereid moeten zijn de noodzakelijke hervormingen uit te voeren, aldus Altmaier.

De Britse minister van Financiën George Osborne liet vrijdag weten dat de klok voor Griekenland wegtikt en dat Athene snel een akkoord moet bereiken met de schuldeisers voordat het te laat is. ''We hopen op het beste, maar moeten voorbereid zijn op het ergste'', aldus Osborne.

Zijn Finse collega Alexander Stubb meldde dat de bal nu echt bij de Grieken ligt.

Hulp

Griekenland onderhandelt al sinds 20 februari met haar geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor het laatste deel van 7,2 miljard euro uit het tweede hulppakket. Dat geld heeft het land hard nodig om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Dinsdag 30 juni hebben de Grieken een harde deadline voor het terugbetalen van 1,6 miljard euro aan het IMF. Het IMF liet bij monde van voorzitter Christine Lagarde al laten weten dat het instituut niet van plan is deze deadline te verschuiven.