De top van de Europese Centrale Bank (ECB) komt vrijdag om 12.00 uur bij elkaar voor spoedoverleg over de situatie bij de Griekse banken.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Een woordvoerder van de ECB wilde niet reageren.

Het telefonisch overleg gaat naar verluidt over een verzoek van de Griekse centrale bank om het maximale bedrag dat als noodsteun kan worden verleend aan Griekse banken, met 3 miljard euro op te voeren.

De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) staat op dit moment al op 84,1 miljard euro. Dat was in februari nog 60 miljard euro. De steun via het ELA wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank.

Het leegtrekken van de rekeningen toonde de afgelopen dagen een flinke versnelling. Volgens bronnen in de Griekse bankensector namen de Grieken de afgelopen dagen zo'n 2 miljard euro op. De teller staat sinds begin deze maand al op 4 miljard euro.

Volgens persbureau Reuters, op basis van bronnen, heeft ECB-bestuurder Benoit Coeuré donderdag bij de eurogroep aangegeven niet zeker te zijn of de Griekse banken maandag nog open gaan. Op een vraag van voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei hij naar verluidt: ''morgen (vrijdag) wel, maandag weet ik niet''.