Het belang van de handel met de eurozone is voor Griekenland in 2015 toegenomen, nadat in eerdere jaren de handel met eurolanden in eerdere jaren nog afnam of maar licht groeide. 

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Italië heeft bijvoorbeeld Turkije ingehaald als de belangrijkste exportbestemming van Griekse goederen en diensten. 

Duitsland is in 2015 de belangrijkste leverancier van goederen voor Griekenland geworden. Vorig jaar was dat nog Rusland. 

In de eerste vier maanden van 2015 was 39 procent van de Griekse handelswaarde te danken aan handel met eurolanden. Een jaar eerder was dit nog 35 procent.

Met name de Griekse export is fors meer gericht op het eurogebied dan in 2014. Het niveau van voor de crisis is echter nog niet bereikt. In de eerste vier maanden van 2007 was bijna de helft van alle Griekse handel met eurolanden.

Nederland

Ook in absolute zin is de handel toegenomen. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd er voor 5,9 miljard euro uit de eurozone geïmporteerd door Griekenland, een stijging van 4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De export naar eurolanden stond op 3,2 miljard euro, een toename van 21 procent. 

Voor Griekenland is de handel met Nederland belangrijker dan andersom. Als groot handelsland is Nederland het zestiende exportland en zevende importland voor Griekenland. Het Zuid-Europese land staat bij Nederland onderin de lijsten van belangrijke handelspartners.