Voor het eerst in meer dan veertig jaar krimpt het aantal McDonald's-restaurants in de Verenigde Staten. 

De fastfoodketen gaat dit jaar op haar thuismarkt meer restaurants sluiten dan er worden geopend. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1970, blijkt uit onderzoek van gegevens van McDonald’s door persbureau AP.

Volgens Becca Hary, een woordvoerder van McDonald's, is de afname slechts "minimaal" in vergelijking tot de ongeveer 14.300 restaurantfilialen die het concern heeft in de Verenigde Staten. Het sluiten van de restaurants is onderdeel van de plannen om in de toekomst weer te kunnen groeien.

Toch staat de krimp symbool voor de problemen bij McDonald's en hoe het zich probeert te herpakken. Andere ketens in de VS, zoals Chipotle, weten steeds meer marktaandeel van McDonald's af te snoepen, door zichzelf in de markt te zetten als restaurants die betere gerechten serveren met betere ingrediënten. 

Volgens John Gordon, een analist van de Pacific Management Consulting Group, heeft het succes van McDonald's geleid tot een gevoel van overmoedigheid. “McDonald's heeft een organisatie die introvert is. Dat is een situatie waarin geen nieuwe perspectieven binnenkomen.” 

Wachttijden

De leiding van McDonald's heeft al toegegeven dat de wachttijden te lang zijn geworden doordat het ingewikkelde menu leidt tot verkeerde bestellingen. Bovendien heeft de keten niet geanticipeerd op de veranderende smaak van de klant.

Ondanks dat McDonald's filialen sluit, blijft het de grootste hamburgerketen van de VS. Het heeft volgens onderzoeksbureau Technomic nog altijd meer dan twee keer zoveel restaurants als zijn grootste concurrent Burger King. 

In april maakte de keten bekend wereldwijd ongeveer 700 locaties te sluiten wegens ondermaatse prestaties. Later werd ook bekend dat McDonald's van plan is te reorganiseren om verschillende bureaucratische lagen weg te halen waardoor eenvoudiger ingespeeld kan worden op ontwikkelingen in de markt. 

McDonald's is van plan nog 300 nieuwe locaties te openen waardoor het totaal aantal restaurants wereldwijd op 36.000 uit moet komen.