De voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, heeft weinig hoop dat er donderdag een overeenkomst met Griekenland wordt gemaakt over steun voor het land.

Dit zei hij voorafgaand aan de besprekingen in Luxemburg. "Ik ben er eerlijk gezegd vrij somber over", verklaarde hij, hoewel de Nederlandse minister van Financiën 

Donderdag werd bekend dat de Grieken zelf steeds meer geld van de banken opnemen. Afgelopen woensdag werd 950 miljoen euro opgenomen door de Grieken.

De cijfers laten volgens Dijsselbloem zien dat het zeer urgent is dat er een overeenkomst moet komen. "Dit is een teken dat mensen geen vertrouwen meer hebben. Dat weten de Grieken als geen ander."

Video: Dijsselbloem verwacht geen grote stappen

Dijsselbloem wees op het voorstel van de instellingen, waarin al grote concessie zijn gedaan richting Griekenland. ''De economie op orde brengen kan gewoon niet zonder lastige maatregelen te nemen.'' Griekenland kan alternatieve maatregelen voorstellen, mits onder de streep het effect hetzelfde blijft. Maar tot nu toe heeft Athene nog niets ingediend.

Dijsselbloem hamerde op een sterke deal, die geloofwaardig is en houdbaar. ''Als we hier over een halfjaar of een jaar weer staan, dan zijn we terug bij af.''

IMF

Griekenland ziet zich verder geconfronteerd met een harde deadline van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). IMF-voorzitter Christine Lagarde zei donderdag dat het instituut niet van plan is om de deadline van 30 juni voor het terugbetalen van 1,6 miljard euro aan schulden te verschuiven. 

Als de Grieken de deadline missen, is het land in gebreke bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen aan het IMF, aldus Lagarde. ''Ik hoop echt dat dat niet het geval zal zijn'', zei ze.

Video: ''deadline Griekse IMF-betaling blijft''

De IMF-directeur is in Luxemburg voor een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep, om over Griekenland te praten. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet vooraf al weten dat er waarschijnlijk geen deal wordt bereikt over de Griekse crisis bij dit overleg, dat om 15.00 uur begint.

De Russische onderminister van Financiën, Sergei Storchak, benadrukte donderdag dat de Grieken niet bij de Russen hebben aangeklopt voor financiële steun. Volgens Storchak heeft Rusland niet de budgettaire middelen om Griekenland te helpen.