De Griekse premier Alexis Tsipras wil een oplossing vinden voor de Griekse schuldenproblematiek, maar niet tegen elke prijs.

Dat zegt Tsipras tegen het Oostenrijkse Kleine Zeitung

De Griekse premier zegt nog te wachten op de reacties van de Europese Unie op de voorstellen die zijn gedaan om de crisis op te lossen. Daarmee spreekt Tsipras tegen dat zijn regering geen concrete voorstellen zou hebben ingediend.

Volgens Brussel is het juist nog wachten op nieuwe Griekse plannen voor een oplossing van de schuldencrisis. Tsipras brengt donderdag een bezoek aan het Russische Sint-Petersburg om een economisch forum bij te wonen.

Op de vraag of Duitsland het laatste woord heeft in de onderhandelingen, stelt Tsipras dat Europa "niet alleen bestaat uit mevrouw Merkel". 

Deal nog mogelijk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet donderdag weten dat een deal met de Grieken over de schuldencrisis nog steeds mogelijk is, maar alleen als het land zich houdt aan de beloftes die zijn gedaan aan de schuldeisers. 

Volgens Merkel zijn de inspanningen van Duitsland erop gericht het land binnen de euro te houden, maar moet Athene wel de afgesproken hervormingen doorvoeren.

''Ik ben er van overtuigd dat als er een wil is, er een weg is. Als de politiek verantwoordelijken in Athene die wil kunnen opbrengen, dan is een overeenkomst met de instituten (EU, ECB en IMF) mogelijk'', aldus Merkel tegen de Bondsdag.

De bondskanselier zei verder dat de eurozone sterker is geworden sinds het begin van de schuldencrisis. Ze wees op de successen in Ierland, Portugal en Spanje. ''Die landen hebben hun kans gegrepen'', aldus Merkel. Ook Griekenland was op de goede weg, maar helaas werden daar noodzakelijke hervormingen steeds weer uitgesteld, zei de bondskanselier.

Video: Merkel noemt deal met Grieken nog mogelijk

Haast

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann liet donderdag in een interview met verschillende Europese kranten weten dat haast gemaakt moet worden om een deal met Griekenland te sluiten. De Griekse regering is nu aan zet, aldus de president van de Bundesbank. Een breuk met de schuldeisers zal volgens hem moeilijk te controleren gevolgen hebben voor Griekenland.

Donderdag wordt in Luxemburg vergaderd over Griekenland door de ministers van Financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al aangegeven geen resultaat te verwachten uit dat overleg.

Eurogroep

Donderdag vergadert de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, in Luxemburg over Griekenland. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten niet te verwachten dat dit overleg resultaat zal opleveren.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin zei donderdag tegen de Franse radio dat Frankrijk tot het einde zal blijven vechten voor een oplossing voor Griekenland. Volgens Sapin is de situatie verontrustend, vooral voor de Grieken. Een vertrek van Griekenland uit de euro zou een "totale catastrofe" zijn voor het land, aldus de minister.

Athene onderhandelt al maanden met de geldschieters, zonder tastbaar resultaat en de tijd begint te dringen. Als het land vóór vrijdag geen akkoord bereikt, kan het zijn financiële verplichtingen niet voldoen en dreigt volgens de Griekse centrale bank uiteindelijk zelfs een 'Grexit'.