De Amerikaanse economie laat een bescheiden groei zien en de arbeidsmarkt trekt aan, na de krimp van de economie in het eerste kwartaal.

Dat maakte het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, woensdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering. De rente bleef zoals verwacht onveranderd op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

''De economische activiteit heeft een bescheiden vooruitgang laten zien en het tempo van de banengroei wordt sterker'', aldus de Fed. 

Volgens de Fed zijn er verbeteringen te zien bij de consumentenuitgaven en de huizenmarkt, maar blijven de investeringen en export zwak. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp 's werelds grootste economie nog met 0,7 procent, onder meer vanwege de strenge winter.

De centrale bank liet weten nog steeds op koers te liggen voor een renteverhoging voor het einde van dit jaar. Al zal de rente volgend jaar waarschijnlijk iets minder snel worden verhoogd dan eerder gedacht, aldus de ramingen. De financiële markten denken dat in september de Fed zal beginnen met het verhogen van rente in de Verenigde Staten.

De verwachtingen voor de economische groei voor dit jaar werden vanwege het zwakke eerste kwartaal naar beneden bijgesteld. De prognoses voor de werkloosheid gingen iets omlaag, terwijl de inflatieramingen vrijwel onveranderd waren.

Toelichting Yellen

Fed-president Janet Yellen zei in een toelichting dat het momenteel nog niet de juiste tijd is om met een renteverhoging te beginnen.

Een rentestap blijft afhangen van de economische cijfers, zo liet ze weten. Op dit moment wordt nog niet aan de voorwaarden voldaan, verklaarde Yellen.

Terughoudend

Binnen het beleidsbepalende comité van de Fed bestaat wel enige terughoudendheid over een renteverhoging nog dit jaar. Sommige economen denken dat een rentestap dit jaar het economisch herstel kan saboteren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verklaarde onlangs dat de rente in de VS pas in 2016 zou moeten worden verhoogd.